Nyheter

”Åhus har många behov att tillgodose”

Finansiera den önskvärda utvecklingen. Det är tillsammans med en större fokusering på basorterna i kommunen de viktigaste politiska frågorna anser Åhuspartiets gruppledare Anders Björklund.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2014
Finansiering. ”Vi nödgades att höja skatten och den vägen kan vi inte gå mer. Nu måste vi på annat sätt säkra skatteunderlaget”, säger Anders Björklund (ÅÅ).
Finansiering. ”Vi nödgades att höja skatten och den vägen kan vi inte gå mer. Nu måste vi på annat sätt säkra skatteunderlaget”, säger Anders Björklund (ÅÅ).Foto: Foto: Tommy Svensson

Det är främst finansieringen som den kommunala ledningen efter valet måste ta tag i, anser Anders Björklund.

– Vi nödgades att höja skatten och den vägen kan vi inte gå mer. Nu måste vi på annat sätt säkra skatteunderlaget, säger han.

Enligt honom krävs det tuffare tag med besparingar.

Andra viktiga områden behöver nu prioriteras.

– Det har den senaste tiden satsats på att Kristianstad ska växa, bland annat gällande infrastruktur och utveckling av centrum. Det finns fortfarande en väldig aptit på allt men ingen talar om pengarna.

Vad är er summering av den här mandatperioden?

– Det har hänt mycket i kommunen och då företrädesvis i Kristianstad.

I de mindre orterna är det enligt honom viktigt att möta de behov som finns.

– Det är bara en tredjedel av kommunens invånare som bor i staden. Basorterna är duktiga skattebetalare och även de har önskemål. Min egen by, Åhus, har många behov att tillgodose.

– Det är inte bara beachhandboll om somrarna utan vi måste även tillgodose befolkningen som bor där året runt.

Vad är det ni efterfrågar?

– Jag skulle vilja se mer lyhördhet för behoven i Åhus. Vi behöver bland annat bättre infrastruktur och utveckla handeln, speciellt när orten växer så väldigt.

Det bekymrar Anders Björklund att den obligatoriska verksamheten, till exempel omsorg och skolan i kommunen, inte prioriteras i den utsträckningen som den ska. Skola och omsorg måste kunna finansieras och vara de prioriterade delarna, det andra ska få sitt i möjlig utsträckning, anser han.

– Jag är orolig att vi inte tar omsorgspolitiken på tillräckligt stort allvar. Den ska komma först, därefter den fakultativa verksamheten (verksamhet kommun inte är skyldig att ombesörja enligt lag, red anm.) Vi måste stå emot vissa krav om att göra stora investeringar. Lilla Kristianstad har inte råd att ösa på. Det behövs politiskt mothåll för exempelvis kommunala satsningar på fler jättestora sportanläggningar.

Mothåll på vilket sätt?

– Kommunen kan inte klara av att finansiera allt samtidigt som man ska ha en god och fungerande obligatorisk verksamhet.

Ni har kämpat länge för ett badhus i Åhus, ses inte det som investering inom den fakultativa verksamheten?

– Det är väl många som tycker att vårt parti tjatar om ett badhus. Det är inte märkligt att man efterfrågar ett badhus.

– Simkunnighet är viktigt och för folkhälsan behövs ett enkelt fungerande badhus där till exempel skolorna kan lära barnen simma. Det är minst lika viktigt som vilken idrottsplats som helst i vår kommun.

Åhuspartiet har i dag ett mandat i kommunfullmäktige.

–  Vi har vårt väljarunderlag främst i Åhus. Vi är loket som drar med oss de andra mindre orterna i kommunen.

Vilket politiskt samarbete hoppas ni på?

– Vi är ett pragmatiskt parti, det viktigaste är att det är rätt förslag som läggs fram, inte från vilket håll. De resterande partierna i femklövern har lyssnat på oss denna mandatperiod. Det värdesätter vi.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Josefine Gustafsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.