Nyheter

Alliansen lovar mer pensionärspengar

Den borgerliga alliansen utlovar, om den får behålla makten, ytterligare 2,5 miljarder kronor i förhöjda grundavdrag för pensionärer. Pengarna ska läggas ovanpå de fem miljarder som presenterades redan i vårbudgeten.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2010
Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX /

De fyra regeringspartierna har vidare enats om att "om ekonomin utvecklas i rätt riktning och när överskotten är inom räckhåll" öppna för ett andra steg med ytterligare 2,3 miljarder till grundavdragen, skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

Alliansen har även enats om nya satsningar inom vården och äldreomsorgen på sammanlagt 5,8 miljarder kronor mellan 2011 och 2014. Det handlar bland annat om reformer för att stärka patientsäkerheten, för att utveckla tandvårdsreformen och för att permanenta psykiatrisatsningen som inletts under denna mandatperiod. Men det är bara reformerna för 2001 som är skarpa löften, resten beror på den ekonomiska utvecklingen.

- Vi har visat att vi har förmågan att föra en ansvarsfull politik för jobb och för att sköta ekonomin och det lägger grunden för de här satsningarna, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vid en pressträff.

Den borgerliga alliansen vill också fortsätta med den statliga kömiljarden som belönar landsting som kortar sina vårdköer. Satsningen uppgår till en miljard kronor per år från och med 2013.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.