Nyheter

Arbetssökande hoppas på svar från politikerna

På torsdag ska de ledande politikerna i Hässleholm grillas med frågor om arbetsmarknaden. Det är de arbetssökande själva som vill få svar.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010
Arbetssökande förbereder för en debatt med politikerna. Malin Nilsson hoppas på nattdagis och stöd till körkort. Bild: Annica Jönsson
Arbetssökande förbereder för en debatt med politikerna. Malin Nilsson hoppas på nattdagis och stöd till körkort. Bild: Annica JönssonFoto: 
Foto: 

– Som ensamstående mamma med två barn är ett nattdagis viktigt att ha. Körkort borde också lyftas upp. Arbetsförmedlingen har sagt att de kan bekosta körkort i undantagsfall, men det borde kanske bli lite lättare eftersom många arbetsgivare kräver det. Utan körkort kör man fast ganska hårt på arbetsmarknaden, säger Malin Nilsson, som är en av nio deltagare på arbetsmarknadsenheten, AME, som sitter och filar på frågor inför torsdagens debatt på Norra Station.

Det är den kommunala verksamheten AME som står för arrangemanget dit hela förvaltningen för arbetsmarknad och kompetens bjudits in samt elever från gymnasiets årskurs tre.

– Jag hoppas på lite glöd i detta – och raka svar från politikerna. Ett av grundfundamenten är ju demokratifrågor – vilka krav ställs på de arbetssökande och vilka möjligheter finns det, säger Jörgen Bergvall, chef på AME som i nuläget har omkring 150 personer inskrivna.

Flera av dem har hamnat i ett ekorrhjul som är svårt att ta sig ur med långtidsarbetslöshet som följd. De invandrare som är inskrivna riskerar dessutom att hamna i ett sorts moment 22.

– De behöver ett arbete för att lära sig kulturen och språket, men de får ju inte det eftersom språket är bristfälligt och kunskapen för låg, säger Jörgen Bergvall.

Elizabeth Möller är arbetscoach och berättar att politik är ett hett diskussionsämne med en knapp månad till valet.

– Utbildningen är den största frågan. En del har redan utbildat sig och tagit fullt studielån. De får inte studera med försörjningsstöd, säger hon.

– Och hur ställer sig partierna till oavlönade praktikplatser?

Den frågan samt flera andra kommer de företrädda partierna få svara på, samt beskriva sin syn på arbetsmarknadspolitiken både lokalt och på riksplanet.

– Förhoppningen är att det här ska ge information som är lättare att ta till sig och ge en framtidstro till de deltagare som lyssnar, säger Jörgen Bergvall.

0451-830 50johannes. linden7
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.