Nyheter

”En bra skola är grunden”

Utan en stark majoritet har utvecklingen stagnerat i Hässleholm. Det menar Kristdemokraternas gruppledare Robin Gustavsson, som efter valet därför hoppas på en bred politisk samverkan i större viktiga investeringar. För honom står kommunens ekonomi, familjefrågorna och barnens bästa i fokus.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2014
Robin Gustavsson (KD) sätter familjefrågorna och kommunens ekonomin i centrum.
Robin Gustavsson (KD) sätter familjefrågorna och kommunens ekonomin i centrum.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Robin Gustavsson har en lång karriär i politiken i Hässleholm. Inför sin sjätte mandatperiod som aktiv toppar han återigen Kristdemokraternas valsedel.

Engagemanget började med att han under många år var fackligt engagerad när han arbetade som polis. När han sedan gick över till att även engagera sig politiskt var det inte helt självklart vilket parti han skulle välja. Bara att det skulle ingå i det borgliga blocket. Men Kristdemokraternas värdegrund med familjen i centrum fick honom att hitta rätt.

Han ser med frustration tillbaka på den gångna mandatperioden.

– Minoritetsstyret som blivit ser vi konsekvenserna av nu. Det har blivit ett merarbete för tjänstemännen som tar fram förslagen som faller när de kommer till beslut. Det är frustrerande då vi inte kommer vidare med viktiga investeringar, säger han och tillägger att även de ”affärerna” som till exempel trygghetsboendet Pärlan tyngt politiken i Hässleholm.

Skapa trovärdighet

– Vi vill nu skapa trovärdighet, långsiktighet och resultat. Vi måste återskapa trovärdigheten för politiken, besluten vi tar måste beredas ordentligt, beskriva konsekvenserna och vara resultatinriktade med tanke på kommunens budget. För att minska kostnaderna måste vi arbeta förebyggande inom skola, omsorg och socialen.

Just familjen och framförallt barnen är något Robin Gustavsson återkommer flera gånger till. Kristdemokraterna anser bland annat att familjer själva ska kunna välja den barnomsorg och skola som passar dem bäst. De vill också att ett maxtal ska införas i förskolan för att skapa trygghet och att varje elev i skolan ska få hjälp efter sina förutsättningar.

– Vi hade kunnat säga som många andra partier att ungdomsarbetslösheten är en huvudfråga. Men vi anser att bra förutsättningar i skolan är grunden till arbete för de unga om vi samtidigt skapar ett näringsklimat som underlättar för entreprenörskap och företagande.

Under förra mandatperioden fick Kristdemokraterna igenom att kommunen vid varje beslut som tas i kommunen ska ha ett barnperspektiv utifrån barnkonventionen på ärendet.

– Vi kämpade hårt för att man i varje ärende ska ha beaktat barnets situation. I alla beslut berörs inte barnen men när de berörs som i till exempel miljöfrågor och badhusfrågan ska deras synpunkter tas med.

Hur ska badhusfrågan lösas?

– Badhuset som nu renoverats bör kunna användas ett antal år, men planering behövs för ett nytt badhus inom en tioårstid. Jag tror nog man då får vara öppen för att lämna Österås eftersom frågan gått i stå och göra en ny planering.

Inom familjefrågorna ryms också de äldre och att människor ska kunna bo var de vill, vilket enligt partiet bland annat kräver samarbete med Skånetrafiken för bättre kommunikationer och samarbete med bredbandsbolagen för fiberutbyggnad.

– För de äldre vill vi att den som fyllt 85 år inte ska behöva biståndsbedömning för särskilt boende. Vi vill också att man skapar en bättre framförhållning genom att upprätta en bostadsförsörjningsplan för olika behov av boende. Befolkningen blir allt äldre och behovet av olika boende kommer att öka.

Vad blir den största utmaningen under nästa mandatperiod?

– Ekonomin. Vi måste ta ett större ansvar för budgetarbetet. Det går inte att höja skatten hur mycket som helst. Det har satsats mycket på evenemang och aktiviteter av olika slag samtidigt som skola, socialen och omsorgen fått se över och hålla igen på sina kostnader. Är vi då rättvisa mot kärnverksamheterna? Jag anser att vi måste gå in i varje diskussion med utgångspunkten om det vi tar beslut om är något som är ”bra att ha” eller något som kommunen ”måste ha”.

Han tycker också att vissa saker som i dag utgör frågetecken i kommunen som Hässleholm Nord och Havremagasinet måste prioriteras för att inte kosta mer pengar för kommunen.

– Hässleholm Nord blev inte vad vi tänkt oss. Vi tycker därför att man ska anlägga en trafikplats med avfart, behålla en del av marken för industrimark och plantera resten. Havremagasinet tycker vi ska ägas av koncernen och användas i kommunens regi, i andra hand hyras ut externt. Som det är nu när det inte används är risken att det försämras.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.