Nyheter

Fler kan få vård hemma

Fler hembesöksbilar både för äldre och barnfamiljer är lösningen för att minska trycket på akuten, anser Kristdemokraternas regionråd Birgitta Södertun.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2014
Birgitta Södertun vill utvärdera om Region Skåne ska ha ambulanser i egen regi över hela Skåne.
Birgitta Södertun vill utvärdera om Region Skåne ska ha ambulanser i egen regi över hela Skåne.Foto: Foto: Annica Jönsson

1 Hur blev du intresserad av politik?

– Som fyrabarnsmamma kom jag i kontakt med en god vän som var engagerad i Kristdemokraterna och tittade på det här med familjepolitik och på den vägen är det.

2 Vilken är din viktigaste fråga?

– Barn och ungas uppväxtvillkor. Det handlar mycket om att stärka familjen. Familjen är samhällets viktigaste byggsten. Det är fantastiskt roligt att kunna säga att vi har ökat antalet familjecentraler från 17 stycken i nio kommuner 2006 till 31 stycken i 17 kommuner nu.

3 Men då är det hälften kvar?

– Vi har 16 kommuner nu i Skåne som inte har familjecentraler. Det är en av våra valfrågor, att det ska finnas familjecentraler i alla Skånes kommuner.

4 Vad vill du mer göra för barn och unga?

– Det vi sett i enkäter är att den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar och unga vuxna. Första linjen-mottagningarna är något man måste bygga ut ytterligare. Vi föreslår också en akutlots i psykiatrin. På en akutmottagning får du ju bara hjälp med det som är precis just då, men om du behöver mer hjälp ska du få en kontaktperson redan där.

– Vi tycker att barnfamiljer också ska kunna få hjälp av hembesöksbilarna. Dess fulla potential utnyttjas inte, så det finns möjligheter att använda dem för barnfamiljer också.

5 Vad är det största problemet i vården?

– Trycket på akutmottagningarna. Det handlar mycket om att förstärka vårdcentralerna, men också om att förstärka vården i hemmet. Då är det hembesöksbilarna som vi tror att vi behöver ha många fler av. I Ängelholm har man ett mobilt akutteam och de beskriver att de kan göra nästan lika mycket som på en akutmottagning. Fler hembesök för äldre tror jag är en nyckel.

6 Vad är det viktigaste att göra för att förbättra vården i Skåne?

– Det handlar framför allt om cancervården. Att få ett cancerbesked är väldigt omtumlande och vi behöver arbeta på ett mer strukturerat sätt. Vi har satsat 700 miljoner på strålningsutrustning, men det som brister är en tydlig behandlingsplan från det att du får en diagnos till du är i behandling. En viktig grej är också att man får en namngiven person att ringa om det händer något.

7 Hur ser du på ambulanssjukvården?

– Vi vill gärna se ambulanssjukvården som en enhet och kanske ha den i egen regi. Så blev det i nordvästra Skåne. Vi skulle vilja utvärdera detta och se om vi kanske ska ha det så i hela Skåne.

Leo Pettersson
Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.