Nyheter

FP vill privatisera Hässleholms sjukhus

Folkpartiet vill låta privata aktörer ta över verksamheten vid Hässleholms sjukhus. Även den del av verksamheten i Ängelholm som inte redan är föreslagen för privat entreprenör vill FP handla upp.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2010

– För Hässleholm vill vi göra en samlad upphandling för hela verksamheten, med fokus på kvalitet. Ett personalkooperativ, eller aktiebolag som bildas av personal, kan mycket väl lägga anbud i fri konkurrens. Men vem som helst får lämna anbud. I upphandlingen ingår att entreprenören erbjuder personalen vidare anställning som en trygghet, säger Gilbert Tribo (FP).

I Hässleholm finns bland annat en omfattande höft- och knäledskirurgi, förutom närsjukvård och en del övrigt.

Om personalen i Hässleholm är intresserad av att driva verksamheten i egen regi – det har av och till genom åren funnits flera tankar och förslag – kan de också söka samarbete med några av de stora aktörerna på marknaden: Capio, Aleris, Carema, Praktikertjänst eller andra.

Samma dag som FP presenterar sitt förslag om att låta privata aktörer ta över de två sjukhusen förklarar Kristdemokraterna att de gärna ser att ortopedin i Hässleholm blir ett nationellt centrum, eftersom verksamheten håller hög kvalitet. Hur rimmar det med Folkpartiets tankar om att göra en samlad upphandling av hela verksamheten på sjukhuset?

– Det ena utesluter inte det andra, svarar Gilbert Tribo.

Det finns många frågetecken på vägen till en privat entreprenör i Hässleholm – valet inte minst.

– Om vi kommer i majoritet får vi söka stöd av övriga partier som ingår i den. Underlag ska tas fram och en upphandling kan göras tidigast under 2011. Före 1 januari 2012 är det knappast aktuellt med en privatisering, tror Gilbert Tribo.

Verksamheterna vid Hässleholms sjukhus har i dag cirka 650 anställda.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.