Nyheter

Lokal tronkamp på Trolleholms slott

Två veckor återstår till valet. Inför slutspurten "kidnappade" Kristianstadsbladet de politiska gruppledarna i Kristianstad för att under ett dygn, på hemlig ort, diskutera kommunens framtid.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2014

Det är en förväntansfull men även smått nervös skara som har samlats utanför Kristianstadsbladets redaktion.

Mitt i en glödhet och intensiv valrörelse är alla tio gruppledare från respektive parti i kommunfullmäktige inbjudna av Kristianstadsbladet för att diskutera politik bortom de vardagliga rollerna. Samtliga tio har från början tackat ja. Men det är enbart nio som stiger på bussen. Sverigedemokraternas Niclas Nilsson har dagen innan gett besked om att han inte följer med.

En timmes färd

Efter en dryg timmes resfärd fylld av spekulationer om vart vi är på väg anländer bussen till slutdestinationen. Vi befinner oss någon mil öster om Svalöv. Solen har letat sig fram bland molnen och den speglar sig nu i vallgravsvattnet som omger Trolleholms slott, ett gods med nästan 500-åriga anor. Det är här de nio ska föra intensiva samtal i politikens tecken de återstående 24 timmarna.

Olika uppdrag

De har fått instruktioner om det första uppdraget redan innan resan. Allt de har att tillgå är en minut, framför en observant videokamera. De ska presentera sig själva och sin politik kort och koncist.

Andra uppdraget går ut på att bilda tänkbara allianser för arbete efter valet. De ska även presentera de viktigaste punkterna för deras grupp, eller parti, för den kommande mandatperioden. I samband med det ges de även möjlighet till att låta fantasin få flöda fritt och ge utlopp för sin kreativa sida. En valaffisch från respektive grupp ska designas till tidningen.

Det tar inte många sekunder innan samtliga är i full fart att gruppera sig och samla ihop färgkritor.

Stämningen är uppsluppen och engagerad. Och när en ny konstellation av femklövern, utan Miljöpartiets Kalle Heise, springer upp för de stora trapporna för att hitta ett enskilt rum ropar oppositionsrådet Heléne Fritzon (S) till kommunalrådet Pierre Månsson (FP):

- Pierre, här är fler röda kritor kvar.

Intensiva debatter

Innanför Trolleholms slotts stenväggar diskuteras snart politiken som kommer avgöra Kristianstad kommuns framtid de kommande åren. Stenväggar som sannolikt under århundraden hört otaliga intressanta diskussioner får nu även ta del av debatter som rör integrationen, skolan och arbetslösheten i Kristianstads kommun. Debatter vi kommer presentera i tidningen den kommande veckan.

Frågor lyfts där samtliga, i flera fall, är överens. Men inte ens slottets beryktade spöken kan undgå att höra när debatten stundtals hettar till rejält. Bland annat gör oppositionen flera kritiska utspel mot den nu styrande femklövern i kommunen. Något majoritetens representanter inte är sena med att bemöta. Skillnaderna partierna emellan syns som mest just när ideologierna ställs mot varandra.

"Drar till höger"

Det bjuds på många skratt under denna resa. Inte minst under eftermiddagens tävling skojar de friskt med varandra. En tävling som Kalle Heise står som vinnare i, följt av Heléne Fritzon konstaterande:

- Miljöpartiet går upp precis som i opinionsundersökningar.

Medan Pierre Månsson noterar vid en av tävlingsgrenarna, apropå spridningen av ringar när miljöpartisten kastar:

- Vi observerar att det drar till höger.

Något Ruzica Stanojevic (V) snabbt kommenterar.

- Det beror på vilket håll man ser det ifrån

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Josefine Gustafsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.