Nyheter

Minister hoppas på anhörigdagar

Anhörigvårdare bör ha samma rättighet som småbarnsföräldrar med föräldradagar.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010
Foto: 
Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) var i Hässleholm och träffade pensionärs- och anhörigföreningar. Bild: Peter Åklundh
Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) var i Hässleholm och träffade pensionärs- och anhörigföreningar. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

– Det borde vara en naturlig följd att även anhöriga skulle kunna få något som liknar "gravdagar" för att följa med en äldre på till exempel sjukhusbesök.

Det var budskapet från Maria Larsson (KD), äldre- och folkhälsominister, då hon på tisdagen hade rundabordssamtal i Hässleholm med bland annat nio pensionärs- och anhörigföreningar.

Besöket ägde rum på pensionärs- och anhörigcentrumet Senioren.

– Hittills har det varit motstånd till sådana dagar men KD har fört fram tanken. Det finns inte med i alliansens gemensamma budskap men det ligger där och börjar gro.

Det var kommunens anhörigkonsult Kerstin Beyhammar som efterfrågade denna typ av dagar. Bland annat vid till exempel vårdplanering inför särskilt boende och att alltför många beslut fattas utan att anhörig och brukare är med.

Lagen har skärpts konstaterade Maria Larsson. Dels ska kommunerna tillhandahålla anhörigstöd sedan 1 juli i fjor och vid årsskiftet infördes värdegrund för äldreomsorgen.

– Det har skett en maktförflyttning och brukarnas önskemål ska tillgodoses så långt som möjligt.

Ulla Magnusson från PRO:s samorganisation konstaterade att allt inte blir som det var tänkt.

– Hässleholm har inte fullt ut ansökt om medel som finns till att utveckla äldreomsorgen.

Lisen Ekdal från demensföreningen krävde mer forskning om demens och att utbildning inom geriatrik måste förstärkas. Det oerhört viktigt hue dessa patienter blir bemötta.

Maria Larsson höll med.

– Det är ett litet forskningsområde men mer medel kommer. Det vet jag.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.