Offentliga sektorn ska utvecklas
Vilken betydelse har ideologin i ditt politiska arbete?
– Den har stor betydelse och är själva kärnan till att man börjar engagera sig politiskt i ett visst parti.
Vilka delar av ditt partis ideologi sätter du främst?
– Solidaritet och rättvisa är det som vi vill ska genomsyra allt vårt politiska arbete i Bromölla kommun. Främst inom de mjuka verksamheterna som handlar om att satsa på äldrevården, barnomsorgen och skolan. Men också om hur vi ska bygga och utveckla kommunen. Vi vill att kommunen satsar på ett långsiktigt program för byggande mellan hav och sjö. För att leva upp till det måste vi vara försiktiga med var vi bygger och bevara naturvårdsområden som till exempel i Norreskog och på Strandängen där kommunen nu har planer för byggnation. Naturen är en del av Bromöllas identitet.
Vilken är den största skillnaden mellan er politik och de andra partiernas?
– Den största skillnaden är att Vänsterpartiet är ett välfärdsparti som vill att den offentliga sektorn ska utvecklas, inte avvecklas.
Vilken är den viktigaste frågan för kommunen de kommande fyra åren?
– Det finns flera viktiga frågor. Nummer ett är att kunna erbjuda en bra skola, barnomsorg och äldreomsorg. Vi har haft en jobbig period i kommunen där vi tvingats till neddragningar. Vi får det jobbig att klara även nästa års budget. Men de besparingar vi måste göra vill vi sedan ändra på de närmaste åren. Nummer två är att Vänsterpartiet inte vill förlänga det avtal kommunen har med Svevia som sköter de kommunala gatorna, park-områden och gång- och cykelvägar. Vi vill att kommunen driver det i egen regi, eftersom vi tror att vi kan göra det billigare och bättre själva. Nummer tre är som jag nämnde ovan hur vi ska bygga och utveckla kommunen.
Vad ska kommunen göra för att skapa ett mer levande centrum?
– Att Bromöllahem köpt Gallerian och fått in Netto som hyresgäst är en bra början. Kommunens näringslivsansvarig måste fortsätta arbeta nära företagen. Att företag väljer att flytta i från centrum är inte unikt för Bromölla. Det finns till exempel en likadan utveckling i Kristianstad även om den inte är lika tydlig. Vi måste ha ett centrum men det hänger på att företagarna vågar satsa och att kommunen hjälper till där det är möjligt, till exempel med lokaler.
Vad kan kommunen göra för att det ska skapas fler jobb?
– Vi ska uppmuntra och stödja företagandet i kommunen. Om vi får sålt mer av den industrimark som frigjorts på Åbylyckorna hoppas jag att det kan leda till att fler företag etablerar sig på platsen och då kan erbjuda jobb till kommuninvånarna.
Vilka åtgärder vill du genomföra för att höja kvaliteten i skolan?
– Först och främst måste vi få tillräckligt med personal så att de elever som behöver särskilt stöd får det. Det är viktigt att vi har tillräckligt mycket pedagoger och annan personal i skolan.
Vilka åtgärder vill du genomföra för att höja kvaliteten i äldreomsorgen?
– De äldre som flyttar till äldreboenden i dag är mer sjuka och kräver mer uppmärksamhet. Därför krävs det precis som inom skolan att vi ser till så att vi har tillräckligt med personal för att både de äldre och personalen ska må bra. Jag vill införa olika former av äldreboende. Många bor hemma men kräver tillsyn. Det skulle behövas ett slags mellanboende för dem som inte behöver hjälp dygnet runt men ändå inte vill vara hemma och ha hjälp av hemtjänsten. Det skulle bidra till mer gemenskap mellan de äldre som i dag ofta sitter hemma ensamma.
Är flyktingmottagandet i kommunen på en rimlig nivå?
– Ja, det tycker jag. Vi tar emot 40 varje år. Det är en bra nivå för en kommun i vår storlek.
Tycker du att kommunen bör verka för region-förstoring eller kommunsammanslagningar?
– Jag tycker att Region Skåne fungerar utmärkt. Det nära avståndet som är mellan kommunerna i Skåne är bra. En kommunsammanslagning tror jag inte på men det är kanske oundvikligt i framtiden. Däremot tror jag mycket på kommunsamarbete som vi i dag har med Sölvesborg i form av Sambos och Gymnasieförbundet. Man bör undersöka möjligheterna till ytterligare kommunsamarbeten.