Nyheter

S vill återuppta slopade busslinjer

Om Socialdemokraterna i Region Skåne får makten efter valet lovar de att återstarta trafiken på nio av de 23 busslinjerna som lagts ner på landsbygden.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2014

Socialdemokraterna har tittat på de 23 nedlagda busslinjerna på landsbygden i Skåne de senaste åren och kommit fram till att nio av de linjerna ska börja rulla igen. Det är ett löfte om de vinner valet.

– Många drabbades av nedläggningarna av busslinjerna och det har varit starka protester från resenärer. Framför allt drabbades gymnasieungdomar och arbetspendlare. Vi vill återstarta busslinjerna på de orter där invånarna inte har någon annan möjlighet att åka kollektivt, säger Henrik Fritzon (S).

Socialdemokraterna anser att utbyggnaden av bland annat Pågatåg Nordost har varit viktig för berörda landsbygdsorter men det behövs parallell busstrafik också.

Ungefär 15 miljoner kommer det att kosta.

Hur ska det finansieras?

– Det finns i dag ett överskott i Skånetrafikens budget. I sammanhanget är det en liten summa, säger Henrik Fritzon.

Löftet vill S ska genomföras senast våren 2015.

Mats Persson (FP), ordförande i kollektivtrafiknämnden, säger att han är förvånad över utspelet och att de haft full enighet i nämnden om att satsa på Pågatåg och dra in vissa busslinjer:

– Det här är valfläsk. Och det finns inte 15 miljoner över i vår budget.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Josefine Gustafsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.