Nyheter

”Ska vara lätt att vara företagare i Bromölla”

Det var de mjuka frågorna som lockade mest när Moderaternas Lotta Hellström började engagera sig politiskt. Men under de tio år som gått sedan hon gick med i partiet har hon insett att allt är lika intressant.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2014
Kandidat. Lotta Hellström representerar Moderaterna i Bromölla kommun.
Kandidat. Lotta Hellström representerar Moderaterna i Bromölla kommun.Foto: Foto: Annica Jönsson

Varför är du politiskt aktiv?

– Jag brukade vara en av dem som satt hemma och hade en massa synpunkter, så jag började engagera mig så smått. Jag gick med i Moderaterna för tio år sedan. Min första mandatperiod satt jag med i barn- och utbildningsnämnden och det födde ett vidare engagemang. Till en början var det de mjuka frågorna som engagerade mig mest, skola, barnomsorg. Men så småningom, när jag satt med i kommunstyrelsen, fick jag upp ögonen även för de hårda frågorna och insåg att det också var roligt och intressant.

Vilken blir den största utmaningen under nästa mandatperiod?

– Det handlar om ungdomsarbetslösheten. Vi politiker kan inte skapa några jobb men vi kan skapa förutsättningarna. Tack vare Alliansregeringen har vi uppbackning i form av sänkt arbetsgivaravgift för unga och sänkt restaurangmoms. Man pratar ofta om arbetslöshet i procent men vi vill istället prata om antal personer som är arbetslösa.

– I Bromölla kommun kan vi se att det är ungefär samma antal ungdomar som är arbetslösa, men inte samma personer. Sen finns det förstås även de som är långtidsarbetslösa.

– Det pågår flera olika projekt kring ungdomsarbetslöshet, till exempel Kompetensare som vi har medverkat i. Det man måste tänka på är att allt hänger ihop, infrastruktur, kommunikationer, möjlighet att få lägenhet. Sen har vi en arbetsmarknadsenhet som jobbar med dem som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Det jag vill är att vi ska ha bra lägenheter i kommunen, för alla vill inte bo i hus. Men vi ska också ha bra tomter för den som vill bygga hus och tomter som är stora nog för den som till exempel har hästar. Det ska finnas valmöjlighet och det ska finnas något för alla.

– Vi i Moderaterna vill ta ansvar för att kommunen ska fortsätta utvecklas. Vi vill satsa och investera i en storförskola, vi vill utveckla Ivöstrandsområdet. Trygghetsboendet på Ivöstrandsområdet är viktigt, vi har sett att det finns äldre som flyttar från kommunen för att det inte finns något trygghetsboende. Vi har en fantastiskt vacker kommun och vi vill jobba för att göra Bromölla än mer attraktivt.

Varför är du aktiv i just Moderaterna?

– Jag blev medlem i Moderaterna för att det är det parti som motsvarar det jag står för. Jag tror att människor kan bestämma själva hur de vill ha det. De ska kunna avgöra var barnen går i skola, äldre ska själva få välja vem som ska utföra hemtjänst åt dem. Valfrihet, helt enkelt.

– Det allra viktigaste är jobben. Vi behöver fler människor som jobbar, på riktiga jobb istället för bidragsjobb. Det kan vi bara skapa genom de rätta förutsättningarna. Till exempel har RUT och ROT fått hjulen att snurra.

Rangordna följande frågor och motivera: s kola, v ård och omsorg, n äringsliv, u ngdomsarbetslöshet.

– Det är svårt att rangordna det, men att få folk i arbete är grunden, som jag sa tidigare. Därför placerar jag ungdomsarbetslösheten på första plats, sedan får de övriga tre dela på andraplatsen.

– Skola och förskola, vård och omsorg är jätteviktigt. Vi vill satsa mer resurser på skolan, till exempel med fler specialpedagoger. Vi vill höja läraryrkets status. Vi vill att äldre som är i behov av stöd ska känna trygghet, det ska vara utbildad personal och rätt bemanning. Moderaterna i Bromölla vill inför lov, lagen om valfrihet. Vi tror att människor är kapabla att välja själv vem som kommer hem till en. Konkurrens sätter press och får upp vår egen verksamhet på tårna.

– Vad gäller näringsliv vill vi göra det lätt att vara företagare i Bromölla. Vi vill underlätta i kontakten med kommunen, det ska vara lätt att komma till rätt person. Vi kan inte skapa företag och jobb, men vi kan kratta manegen.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Malin Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.