”Skolan ska alltid vara en trygg plats”
– Konflikter mellan elever, elever och lärare samt mellan föräldrar och lärare förekommer. Allra helst löser man det i samtal. Men när en elev eller förälder känner att det går för långt och gör en anmälan, då har vi misslyckats tillsammans, lärare, skola och föräldrar, i att inte kunna kommunicera, säger Anders Tell (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Den årliga trivselenkäten i skolan visar att ett drygt hundratal elever i kommunen känner sig otrygga minst en gång i veckan.
– Det kan uppfattas som en liten andel i det stora hela, men det är många ändå och ger en signal som måste tas på allvar.
Möjligheten att anmäla bidrar sannolikt till ökningen, tror Tell.
– Men det är viktigt att vi hela tiden håller diskussionen om värdegrunder levande i skolan. Skolan ska alltid vara en trygg plats.
Större möjligheter och en ökad benägenhet att anmäla tror Fredrik Axelsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är några förklaringar till det ökade antalet anmälningar. Det kan i sin tur ha lett till att ett mörkertal vad gäller kränkningar och mobbing har kommit fram, menar Axelsson.
– Oavsett så är det oroväckande att barn far illa i skolan och att det behöver gå så långt som till en anmälan. Det här innebär dock att vi riktar strålkastarljuset mot de brister som finns. Rektorerna behöver använda sitt ledarskap på ett tydligt sätt så att elever och föräldrar är trygga i de åtgärder som görs. Men det här är inga enkla saker.