Nyheter

”Som en dålig tv-serie”

En stabil majoritet, öppenhet och pragmatiska politiker som samarbetar – det är Vänsterpartiets Per-Åke Purks recept för en lyckad kommande mandatperiod. ”De dåliga affärerna har gett Hässleholm en negativ klang. Nu måste skutan vändas”, säger han.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2014
Rutinerad. Per-Åke Purk (V) har varit politiskt aktiv i 30 år. Vid sidan av är gamla motorcyklar hans stora intresse.
Rutinerad. Per-Åke Purk (V) har varit politiskt aktiv i 30 år. Vid sidan av är gamla motorcyklar hans stora intresse.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Det var främst engagemanget i handikapprörelsen som lade grunden för Per-Åke Purks politiska intresse. Att valet föll på just Vänsterpartiet förklarar han så här:

–  Det var värderingarna, inställningen att alla ska ha samma möjlighet gjorde att jag passade in.

”Beslutsvånda”

Med omkring trettio år i politikens värld har han varit med om mycket, främst den senaste mandatperioden har varit stormig.

–  Det har varit turbulent. De dåliga affärerna har gett Hässleholm en negativ klang. Nu måste skutan vändas. Det har blivit nästan som en dålig tv-serie.

Anledningen till turbulensen har Per-Åke Purk klar för sig.

–  Det handlar om beslutsvånda för att man inte kan komma överens. Det går inte att tro att ”bara mina förslag är rätt”. Har man en förhandling så måste man förhandla. Om någon inte vill lyssna och bara tro på sina egna idéer så kommer man ingen vart. De har ju inte ens varit överens i alliansen om vilken linje som ska föras. Ingenting blir konstruktivt då.

Att medlemmar från Vänsterpartiet, senast Peter Hallbrink, gått över till Socialistiska partiet oroar inte Per-Åke Purk.

–  Vi känner ingen som flåsar oss i nacken, samtidigt som vi har förlorat folk har vi också fått andra som har kommit över till oss, så vi ser framåt. Deras kritik mot oss att vi skulle föra Socialdemokraternas politik är överdriven. Vi har i både fallet med badhuset och Dryport Skåne öppnat ögonen på S, så de kan fråga sig vem som för vems politik.

Stänger inga dörrar

När samarbetsmöjligheter med Socialistiska partiet kommer på tal är Per-Åke Purk positiv och vill inte stänga några dörrar.

–  Idealet är om vi kan få majoritet med S och MP.

Framtiden och den kommande mandatperioden ser han positivt på.

–  Jag hoppas på att Hässleholm ska kunna gå framåt. Vi politiker måste jobba pragmatiskt och köra med öppna kort. Har vi en affär på gång så måste det ske demokratiskt, så många som möjligt ska vara delaktiga i demokratin.

Han vill inte välja en fråga före en annan som han särskilt brinner för.

–  Det är de mjuka sektorerna som ligger mig varmt om hjärtat, vare sig det är skolan eller äldrevården.

Besparingar tar hårt

Omorganisationer och besparingar tar hårt på kommunen menar han.

– Det kostar att sätta sådant i sjön och vi kommer ingenstans. Jag tror de flesta som har barn i skolan och föräldrar som behöver tas omhand i äldrevården är beredda att betala en hundralapp extra i månaden.

Skatten?

–  Vi har gjort en budget ihop med Socialdemokraterna och är överens där. Vi har inte råd med mer besparingar, neddragningarna har slagit väldigt hårt i skola och omsorg. Det måste till lite skattehöjningar, det har vi råd med.

Vad säger du om badhuset?

–  Vi kämpade länge ensamma mot ett nytt badhus men nu verkar det som att de flesta är med på båten om att bevara Qpoolen. Det skulle komma att kosta uppåt 400 miljoner, så att vi var emot det – det kan vi verkligen stå för.

Skolan?

–  Skolan är vår grund, det är där man upptäcker om någon har det svårt. Hamnar man i uppförsbacke och inte får den hjälp man behöver är det svårt att ta sig tillbaka. Det är vårt ansvar som politiker att lägga resurserna där problemen oftast uppstår.

Vad vill ni med kollektivtrafiken?

–  Det är ett typiskt exempel på när man inte tittar på nyttan utan bara på hur mycket pengar man kan dra in. Vi blev rätt tagna på sängen att flera busslinjer drogs in när Pågatågen kom. Där är vi överens med vänsterns regionpolitiker att vi måste återskapa busslinjerna.

Nu kanske Per-Åke Purk gör sin sista tid som gruppledare, det är dags att lämna över till yngre förmågor.

–  Magnus Åkeborn står överst på listan nu och det är möjligt att vi även skiftar gruppledare nästa mandatperiod. Jag tar gärna en annan roll, jag är öppen för allt, men min tanke är att jag ska trappa ner.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lina Campbell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.