Nyheter

”Vi måste ha in professionen

Hans Ingvarsson har i drygt 30 år jobbat som sjuksköterska på Centralsjukhuset i Kristianstad. Nu vill han ta klivet in i politiken för att påverka sjukvårdsfrågorna ur ett personalperspektiv.
Nyheter • Publicerad 2 september 2014
Hans Ingvarsson kandiderar till regionfullmäktige för Vårdpartiet i Skåne.
Hans Ingvarsson kandiderar till regionfullmäktige för Vårdpartiet i Skåne.Foto: Foto: Lasse Ottosson

I våras uppmärksammade Hans Ingvarsson att det hade bildats ett nytt parti, Vårdpartiet i Skåne. Han valde att börja engagera sig eftersom att han under sina 30 år inom vården upplevt en, enligt honom, tyngre arbetsbörda för vårdpersonalen.

– Nu måste det hända något, alla signalerar att det är kris i sjukvården. Jag ser att folk drabbas, både personal och patienter, säger Hans Ingvarsson.

Vårdpartiet är ett så kallat enfrågeparti som består till cirka tre fjärdedelar av aktiv vårdpersonal. Ett av Vårdpartiets främsta vallöften är att de vill upprätta fler vårdplatser i Skåne.

– Vi ser dagligen att vi inte hinner med. Antalet patienter ökar med tanke på den växande och åldrande befolkningen. De äldsta och de svagaste drabbas hårdast och är helt försvarslösa i dagens sjukvård.

Vad är det du vill förändra?

– Vi måste ha in professionen i regionfullmäktige. Personer som jobbar inom sjukvården måste vara med i beslutsprocessen på både hög och låg nivå. Dessutom kommer vi jobba för att få bort den tystnadskultur som finns inom sjukvården. Lojaliteten ska främst vara mot patienten och inte mot cheferna.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Josefine Gustafsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.