Nyheter

"Vi var lite naiva och inte pålästa"

Beslutet om att göra ett bokslut över integrationskostnader blev en riksnyhet. Socialdemokraterna i Bromölla togs i örat av dåvarande partisekreterare Marita Ulvskog. "Hon visste inte vad hon snackade om", påpekar Åke Hammarstedt.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010
Åke Hammarstedt.
Åke Hammarstedt.Foto: 

– Jag tyckte att det var en storm i ett vattenglas och det var den allmänna uppfattningen bland polikerna. Vi var överens om beslutet.

Det säger Åke Hammarstedt (S), kommunstyrelsens ordförande, som hamande i kraftigt blåsväder. Det var i slutet av 2007 som politikerna i Bromölla kommun klubbade genom ett förslag som kunde varit hämtat från Sverigedemokraternas kommunpolitiska program. "Kommunen skall årligen upprätta mångakulturellt boksslut."

När kommunstyrelsen behandlade frågan om integrationsprogram för nyanlända flyktingar fick Magnus Persson (SD) genom ett tilläggsyrkande som är snarlikt den punkten; "Särkilt bokslut för Bromölla kommuns integrationskostnader skall redovisas årligen".

Det var en enig kommunstyrelse som fattade beslutet och när frågan togs upp i kommunfullmäktige yrkade Socialdemokraternas bifall till förslaget som helthet och då ingick även att mångkulturellt bokslut skulle göras. Enligt Åke Hammarstedt reagerade man inte över saken eftersom Sverigedemokraterna inte profilerat sig som ett främligsfientligt parti i Bromölla och medger att man inte kände till vad som stod i SD:s kommmunpolitiska program.

– Vi var lite naiva och inte pålästa, säger han.

När Kristianstadsbladet publicerade nyheten förvandlades det lugna beslutet plötsligt till en politisk storm. Mejl och brev välde in till Åke Hammarstedt (S). En del av dessa var klart positiva till beslutet, men Socialdemokraterna på riksnivå var inte lika roade.

– Vi sätter oss inte och räknar på människovärdet i ekonomiska beräkningar. Vi gör inte så, därför att människovärdet kan inte beräknas på det sättet, sa dåvarande partisekreteraren Marita Ulvskog i Sveriges Radio Ekot.

Åke Hammarstedt ger så här drygt tre år senare inte mycket för kritiken från partiledningen.

– Marita Ulvskog visste inte vad hon snackade om. När hon ringde visste hon inte vad det handlade om, men fick sedan hålla fast vid det hon sagt.

Hur kändes det att bli så intimt förknippad med SD:s politik?

– Det kändes definitivt inte bra.

Den massiva kritiken fick kommunledningen att ändra beslutet. Enligt Åke Hammarstedt berodde det mycket på att man inte ville förknippas med en av SD:s kärnfrågor. Ändringen av beslutet ledde till ny meljbombning mot kommunalrådet.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.