Nyheter

Banke lämnar vårdcentralen

Efter 33 år slutar Lars Banke som verksamhetschef på Vinslövs vårdcentral. I? stället ska han bli hyrläkare. ”Det känns fruktansvärt konstigt, Vinslöv har ju varit mitt skötebarn”.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2012
Lars Banke som varit läkare och chef på vårdcentralen i Vinslöv i 33 år. Snart slutar han där och blir hyrläkare.
Lars Banke som varit läkare och chef på vårdcentralen i Vinslöv i 33 år. Snart slutar han där och blir hyrläkare.Foto: 

Skälet till att han slutar är att han inte längre vill vara chef.

– Jag vill vara doktor och har alltid varit det minst 50 procent. Chefskapet tar allt mer tid och fler uppgifter läggs på. Sedan känner jag ingen våldsam entusiasm över att driva stället längre, berättar Lars Banke, som fyller 63 år i?dag.

1978 började han som enda distriktsläkare i Vinslöv. Under de efterföljande 33 åren byggde han upp verksamheten som i?dag har omkring 30 anställda.

Nu ska han bli pooldoktor.

Nytt projekt

– Jag ska börja jobba lite varstans i ett nytt projekt som Region Skåne har. Några gamla uvar som jag ska vara ute och hjälpa till på ställen där man har dåligt med doktorer.

Lars Banke kommer bland annat att vara på Vänhems vårdcentral, Östermalms vårdcentral i Kristianstad samt på Vilans vårdcentral, också den i Kristianstad.

Trivs i regionen

– Min tanke var tidigare att gå ut och bli privat hyrdoktor. Men så kom det här projektet som ger mig ungefär samma sak. Då ser jag ingen anledning att lämna regionen, som jag ändå trivts bra med.

Det har länge varit svårt för vårdcentralerna att dra till sig distriktsläkare. För Lars Banke är det det enda tänkbara jobbet.

– Den nära och vardagliga kontakten med människor är ovärderlig. Man kommer folk inpå livet.

Varför är det så svårt att hitta distriktsläkare tror du?

– AT-läkare trivs i regel väldigt bra, men när det gäller att välja specialitet tycker de att vi är för utsatta, ensamma och hårt belastade. Det finns ingen möjlighet att gå undan, utan vi är i elden hela tiden.

Ägna sig åt patienter

Lars Banke ser med spänning fram emot ett nytt steg i karriären efter nästan ett helt yrkesverksamt liv i Vinslöv, med undantag för ett par år i Vä.

– Det ska bli spännande att komma ut och se lite andra sällen, även om jag har jobbat på både Vänhem och Östermalm tidigare. Det känns skönt att inte syssla med chefsärenden längre, nu får jag ägna mig åt patienter ett par år innan jag slutar, säger han.

Den 31 januari lämnar han tjänsten som verksamhetschef i Vinslöv och efterträds av Pernilla Alriksson, som i?dag arbetar som sjuksköterska.

Mikael Hallqvist
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.