Annons

Torrare än extremt torrt – räddningstjänsten uppmanar: elda inte!

Räddningstjänsten jämför rådande omständigheter med torkan 1992 då man kämpade för att släcka en brand på Vakö myr under flera veckors tid. Uppmaningen nu: elda inte!
Hässleholm/Kristianstad • Publicerad 28 juni 2018
Brand på Vakö myr 1992, exakt fotograferingsdatum är okänt.
Brand på Vakö myr 1992, exakt fotograferingsdatum är okänt.Foto: Tommy Svensson

Den skala som räddningstjänsten använder för att beskriva brandrisken är nu uppe på värdet sex, och högre blir det inte. Vid minsta lilla indikation på brand åker räddningstjänsten med stora resurser.

– Vi har inte mer resurser än vanligt men jag drar dem så fort vi får minsta lilla larm. Vi satsar allt på bostadsbränder givetvis men den här luftfuktigheten vi har nu måste jag se på med stor respekt, säger Lars Wannong, yttre befäl vid räddningstjänsten i Hässleholm.

Annons

Han jämför dagsläget med hur det var 1992 och minns branden på Vakö myr mellan Hökön och Älmhult. Då deltog personal från 46 kommuner i släckningsarbetet. 300 militärer och över 700 frivilliga hjälpte till. Åtta mil slang lades ut och 14 helikoptrar servade med vatten. Den situationen vill Lars Wannong inte hamna i igen.

– Vi har i stort sett samma värde, som vi hade 1992 då vi hade Vakö myr och de här stora bränderna. Jag har en otrolig respekt för det här med markbrand i dag, jag satsar allt jag kan på första ryket.

Det är bland annat rapporter från SMHI som ligger bakom brandriskindex.

– De mäter fuktigheten även i marken, det är en ganska avancerad uträkning och den talar sitt tydliga språk.

Även i Kristianstad har man stor respekt för mark- och skogsbränder.

– Vi jobbar på samma sätt, vi slår på stora trumman direkt, även om det är litet när det rings in för innan vi kommer fram kan det ha växt till sig, säger Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

– Det krävs inte mycket för att det ska börja brinna nu, bara att man är oförsiktig – en gnista eller en fimp, så startar det. Framför allt att det är så här tidigt, det hör inte till vanligheterna. Den här torkan brukar vi kanske ha framåt, i juli.

Vad kan man som privatperson göra för att minska risken för brand?

– Man ska vara försiktig med all eld, att göra upp öppen eld ska man inte ens tänka på. Man ser till att fimparna är släckta innan man kastar dem från sig, eller helst inte kastar dem alls. Man kan vara försiktig med var man parkerar sin bil så att man inte kör ut i torrt och högt gräs, det är framför allt katalysatorn som kan vara väldigt varm, då kan det tända om man ställer bilen i högt gräs.

Lars Wannong säger att han tycker att eldningsförbudet tas på allvar.

Annons

– Jag tycker att allmänheten är väldigt duktig, vi har väldigt liten frekvens på markbrand just nu. Jag tycker att man sköter det här väldigt bra, till exempel att man har grill på ben och använder kol stället för ved och annat. Hade man inte respekterat det hade vi sett det i brandfrekvensen.

Det är alltså ingen bra idé att elda just nu men att grilla under kontrollerade former är inget man behöver avstå från.

– Att grilla hemma där man har en riktig grill är ingen fara, det är skillnad på att sätta en engångsgrill ute i skogen. Det tror jag att de flesta förstår, säger Johan Sjöberg.

Vissa butiker i Sverige har gått ut med att man slutat sälja engångsgrillar så länge torkan håller i sig. Det är dock inget som räddningstjänsten lokalt har uppmanat till.

– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ men det är inget vi går ut med – att uppmana till att sluta sälja vissa saker, det är inte inom det vi kan eller ska göra, säger Johan Sjöberg.

Maria SällbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons