Annons

Slutsålt för H&M i stadskärnan: ”Det är tråkigt”

H&M hade på onsdagen öppet för sista gången i lokalerna vid Lilla Torg. Tråkigt för innerstan, tycker flera av kunderna.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2020
Linda Ljungquist visste inte att det var H&M:s sista dag i stan, men svängde inom eftersom hon ändå hade ett ärende i centrum.
Linda Ljungquist visste inte att det var H&M:s sista dag i stan, men svängde inom eftersom hon ändå hade ett ärende i centrum.Foto: Lasse Ottosson

Julhandeln och mellandagsrean är över. Fortsatt lyser den berömda snögubben på Lilla Torg, men i H&M:s lokaler tvärs över torget släcker man ner. I fönstret sitter en skylt med texten ”tack för alla fantastiska år” och inne i butiken lyser reaskyltarna röda under H&M:s sista öppna dag i stadskärnan. Rulltrappan upp till andra våningen är avstängd, liksom gången in till herravdelningen.

Linda Ljungquist, som just varit inne och handlat, hade inte koll på att det var butikens sista öppna dag. Hon hade haft ett ärende i rådhuset och tog sedan en sväng inom butiken.

Annons

– Det är tråkigt, det känns som att H&M är en stor del av Kristianstad. Jag har bott här hela mitt liv och det är inte samma sak att gå i ett köpcenter, säger Linda Ljungquist.

36 av butikens 41 medarbetare har blivit erbjudna fortsatta anställningar inom företaget, enligt H&M:s pressavdelning.

H&M tackar för sig och stänger butiken. Nu hänvisas kunder till filialen på C4 Shopping.
H&M tackar för sig och stänger butiken. Nu hänvisas kunder till filialen på C4 Shopping.Foto: Lasse Ottosson

I samband med det definitiva beskedet om stängningsdatum svarade företagets pressansvariga Petra Buschinger i mejl till tidningen att H&M kontinuerligt behöver se över sin butiksportfölj i en bransch där shoppingvanor förändras i snabb takt.

”Vi vill finnas på bästa läge där våra kunder finns och erbjuda dem bästa möjliga shoppingupplevelse”, skrev hon då och påpekade att H&M också satsar på nyöppningar, som den butik man öppnat i C4 Shopping.

Två av dem som tagit en titt under butikens sista dag är Annette Telander och Eva Truedsson. Båda tycker att stämningen i centrum har förändrats mycket på senare tid.

– Bor man här i stan är det jättesynd, man vill ha så mycket affärer som möjligt. Det hade varit viktigare att ha butikerna i stan, om man ska välja, säger Annette Telander och får medhåll.

– Jag har alltid tyckt om Kristianstad, det är så lagom. Jag tycker om C4 också, men man skulle önska att det inte var på bekostnad av detta, säger Eva Truedsson.

Eva Truedsson (till vänster) och Annette Telander tycker det är synd med alla tomma lokaler i stadskärnan.
Eva Truedsson (till vänster) och Annette Telander tycker det är synd med alla tomma lokaler i stadskärnan.Foto: Lasse Ottosson

Lokalerna vid Lilla Torg lämnar H&M helt över till fastighetsägarna den siste januari, först ska saker sorteras och städas ut. Det är ännu oklart vad det sedan blir av lokalerna, som delas mellan två olika fastighetsägare.

Linda Ljungquist hoppas att företag och stadsutvecklare framöver satsar mer på upplevelser för att få liv i centrum.

– Man skulle kunna ha lekplatser längs gågatorna eller vid torgen och mer upplevelser för alla, säger hon.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons