Annons

Ny enhet i Kristianstad ska se till att pandemilagen följs

En ny enhet om 20 personer med bas i Kristianstad ska se till att verksamheter följer de nya reglerna när den nya pandemilagen nu har trätt i kraft.
Kristianstad • Publicerad 11 januari 2021
I första hand gäller frivillighet från verksamheternas sida att följa de nya reglerna.
I första hand gäller frivillighet från verksamheternas sida att följa de nya reglerna.Foto: Johan Nilsson/TT

I och med den nya pandemilagen har länsstyrelsen fått i uppdrag att göra inspektioner av verksamheter. Detta för att minska smittspridningen av coronaviruset genom att informera om och kontrollera att verksamheter följer reglerna.

Från och med den 10 januari har ett maxtak införts på verksamheter om högst en besökare per tio kvadratmeter och omfattar bland annat badhus, gym, butiker, gallerior och sportanläggningar.

Annons

Detta gäller fram till och med 30 september, så länge som pandemilagen gör gällande.

”Allting bygger på frivillighet i första hand men om det krävs tittar vi förstås på om det krävs muskler i form av vite, eller i värsta fall, om man måste stänga verksamheter.”
Mikael Ringman, pressansvarig länsstyrelsen i Skåne.

En ny tillsynsenhet om 20 medarbetare har satts samman på länsstyrelsen i Skåne och kommer utgå från Kristianstad där syftet är att informera och se till att reglerna efterföljs.

– Det är medarbetare som vi har inom länsstyrelsen och som är kompetenta inom tillsyn och analys. De har flyttats från sina ordinarie uppgifter till den nya enheten. Det kommer så småningom byggas på med ett tiotal medarbetare till, säger Mikael Ringman, pressansvarig på länsstyrelsen i Skåne.

Hur arbetet ska se ut rent praktiskt för tillsynsenheten diskuteras för närvarande med övriga län så att det görs likartade bedömningar.

I första hand gäller frivillighet från verksamheternas sida att följa reglerna. Tillsynsenheten kommer utföra kontroller digitalt, genom telefonsamtal eller besök på plats. Efterföljs inte reglerna kan det få konsekvenser för näringsidkare.

– Allting bygger på frivillighet i första hand men om det krävs tittar vi förstås på om det krävs muskler i form av vite, eller i värsta fall, om man måste stänga verksamheter, säger Mikael Ringman.

Här saknas innehåll

Emilia StålhammarSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons