Annons

”Ändra minerallagen” kräver Region Skåne

Region Skåne ger sig nu in i kampen mot gruvor på Österlen. Regionstyrelsen föreslås skicka brev till näringsministern där det krävs att minerallagen görs om.
Skåne • Publicerad 15 december 2018
Lars Anders Antonsson visar platsen vid Flagabrobäcken utanför Smedstorp där Scandivanadium knackat bergsprover.
Lars Anders Antonsson visar platsen vid Flagabrobäcken utanför Smedstorp där Scandivanadium knackat bergsprover.Foto: Mark Hanlon

Minerallagen gör att företag kan få lov att undersöka efter och göra bearbetning av mineralfyndigheter på annans mark, även om markägaren är emot. Orsaken till att lagen tillkom var att det ansågs vara ett samhällsintresse att mineraler kan utvinnas, och att det kan skapa fler jobb.

I somras fick företaget Scandivanadium tillstånd att leta efter mineraler på flera områden på Österlen, och även tillstånd i flera andra skånska kommuner.

Annons

Det fick Birte Sandberg (C) från Tomelilla att göra ett initiativärende, där det föreslås att regionstyrelsens ordförande skriver till näringsministern om problemen med med minerallagen och gruvundersökningar för Skånes miljö, besöksnäring, lantbruk och livsmedelsproduktion.

Regionstyrelsen väntas på tisdag godkänna ärendet och har redan ett förslag på brev till ministern. Där står det att regionen vill att regering och riksdag skyndsamt ändrar i minerallagen.

Då ska inte brytning av mineraler ses som ett allmänt intresse och en avvägning av motstående intressen ska införas vid ansökan om provningstillstånd.

I brevet beskrivs också att de områden där företaget fått tillstånd är särskilt viktiga för skånsk besöksnäring, att det är många där som som jobbar med turism, lantbruk och matproduktion, och att Österlen har några av Sveriges bästa jordar med stor betydelse för matproduktion och självförsörjning.

”Region Skåne vill härigenom påtala att mineralbrytning även leder till bortfall av existerande arbetstillfällen och att mineralbrytningens ställning som allmänt intresse därmed kan ifrågasättas. Förutom förlorade arbetstillfällen i andra branscher tillkommer även bortfall av värdefull natur samt negativ påverkan på miljökvalitetsmålen.

Mineralbrytningens särställning kommer även i konflikt med andra nationella ambitioner såsom stärkt hållbar turism och en växande besöksnäring. Region Skåne ser ett stort behov av en sammanhållen politik på detta område” står det i brevet.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons