Annons

Skrivandet som läkningsprocess

Kan man skriva sig frisk ur ett trauma? Ja, Emelie Hill Dittmer menar det. Nu vill hon guida andra i skrivandets läkande kraft.
Österlen • Publicerad 21 september 2020
Emelie Dittmer vid sin skrivarstuga.
Emelie Dittmer vid sin skrivarstuga.Foto: Malin Palm

I en liten idyllisk kolonistuga utanför Simrishamn, med blommor klängande runt knutarna har Emelie Hill Dittmer sin skrivarlya. I samband med att hon tog tjänstledigt från sin pedagogtjänst på Österlens Folkhögskola, köpte hon denna lilla oas där hon kan låta tankar och skrivande flöda fritt. Efter sitt medverkande i antologin, “När mammor dör – Kvinnor om att mista sin mor”, är hon nu på gång med en guidebok i det ämne som hon brinner för: ”Skrivandet som läkningsprocess”. Vägen dit har varit lång och krokig men nu känner Emelie att hon är på den plats som hon var menad för och där hon också kan hjälpa andra.

– Jag är född i Blekinge och uppväxt i en dysfunktionell familje. Det fanns psykisk ohälsa i familjen så min barndom var väldigt orolig.

Annons

Emelie berättar om det ”krigsarv” som hennes pappa levde med och som i sin tur påverkade Emelies mamma, henne själv och hennes bror.

– Min farmor var överlevare från koncentrationslägret Ravensbrück, som var särskilt avsett för kvinnor, och vad hon upplevde där kan vi inte ens föreställa oss.

Emelie och hennes mamma.
Emelie och hennes mamma.Foto: Malin Palm

Mamman var den trygga punkten i familjen och hennes död blev katalysator för en familjekollaps.

– Mamma dog 2015, under sin sjukdomstid bestämde hon sig för att skilja sig från min far. Under denna svåra och turbulenta tid började hon trots allt att leva sitt eget liv.

Istället för en egen lägenhet fick mamman en ”lya” på Hospice. Det var en plågsam tid men Emelie är ändå glad för det sista året de fick tillsammans.

– Jag hade redan börjat skriva om mitt liv för att klargöra vissa saker men nu blev skrivandet nödvändigt för att orka vidare.

Emelie flyttade hemifrån när hon var 16. Hon gick medieprogrammet i Växjö och skrev även texter för flera lokaltidningar, Smålandsposten och Sydöstran bland andra. Sen gav hon sig ut i världen och letade efter sin oas i livet.

– Jag har väldigt många adresser bakom mig, ler Emelie. Jag gick Poppius journalistskola i Stockholm och jobbade sen både på Norra Skåne, Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och kuskade runt mycket.

Hon kom till England för ett välbehövligt miljöombyte 2003, träffade kärleken och kom att stanna i drygt 14 år. Hon har bott på flera platser, till sist på “Englands Österlen” i den lilla kuststaden Deal, mellan Dover och Ramsgate.

– I Deal fick jag ett oväntat uppdrag att leda skrivarkurs för en grupp vuxna med funktionsvariationer. Skrivarkursen fick en terapeutisk inriktning. Det var första gången som jag bevittnade hur skrivande kan komma till att bli livsavgörande, något jag innerst inne hade vetat om sedan unga år, då jag själv har skrivit mig igenom och ur svåra perioder.

Annons

Något år senare fick Emelie kontakt med Write Your Self, en skrivrörelse som utvecklat en traumaanpassad skrivmetod som bygger på forskning inom ämnet “expressivt skrivande” i USA. Hon fick ett licensstipendium och gick deras vägledarutbildning i samband med att hon gick skrivpedagoglinjen vid Skurups folkhögskola.

Innan coronan slog till var Emelie i USA på fortbildning. Här i Sverige finns det inte mycket fortbildning eller litteratur i ämnet. Därför skriver hon nu på en guidebok som ska vara till hjälp och stöd vid läkande skrivande.

I Hamnabro koloniområde finns ett lugn som befrämjar kreativiteten i skrivandet, tycker Emelie.
I Hamnabro koloniområde finns ett lugn som befrämjar kreativiteten i skrivandet, tycker Emelie.Foto: Malin Palm

Hon landade på Österlen då Österlens folkhögskola nappade på en kurs i ”Läkande skrivande” som hon erbjudit dem.

– Antologin ”När mammor dör” är uppbyggd i tre delar. I den första uttalar sig kvinnor som mist sin mamma som barn, i del två berättar de under 40 om sina upplevelser och sista delen handlar om dem som mist sin mamma på äldre dar. Redaktören Charlotte Sirc låter 31 kvinnor mellan 18-77 år berätta om hur det är att förlora sina mammor och tonen är djupt personlig. Bokens syfte är att skänka tröst men också ge gemenskap.

Att skänka den gemenskap som kan uppstå när berättaren vågar vara totalt ärlig och dela det som känns svårast att prata om, är ett av målen med ”Läkande skrivande”.

– När mamma dog hade jag fortfarande tusen frågor att ställa men som jag bearbetar i mitt eget skrivande.

Emelie Dittmers skrivarstuga.
Emelie Dittmers skrivarstuga.Foto: Malin Palm

Emelie är noga med att poängtera att det egentligen inte är resultatet som är det viktiga, utan processen. Själva skrivandet och modet att öppna upp alla stängda dörrarna är det som ger möjlighet för en människa att läka, att bli bekräftad och bevittnad i denna process.

Fakta

Emelie Hill Dittmer

Gör: Skrivpedagog på Österlens Folkhögskola, just nu tjänstledig för att skriva en guidebok om ”Läkande skrivande”. Emelie arbetar parallellt med olika gruppkonstellationer där hon introducerar ”skrivande som helande verktyg”, bland annat Freezonen, Kvinno-, tjej- och brottsofferjour.

Bor: Gladsax.

Familj: Maken Julian, sönerna Elliot 12 och Victor 9.

Aktuell: Medverkar i antologin ”"När mammor dör - Kvinnor om att mista sin mor" som ges ut på Ordberoende förlag den 25 september. Emelie själv miste sin mamma i tjocktarmscancer då Emelie var 35 år gammal.

Utdrag ur: ”När mammor dör”

Av Emelie Hill Dittmar

”Nu var denna plågsamma transportsträcka på väg att nå sitt slut, mamma skulle upplösas.Jag kunde inte föreställa mig något mer katastrofalt. Min mamma, som tvingats utöva båda föräldrarollerna samtidigt, en stor insats för att fylla det hål som en frånvarande pappa lämnar efter sig. Mamma kämpade så för att jag skulle slippa känna tomrummet. Nu skulle det öppna sig helt, det tomma gapet. Ömheten, den som bara en moder besitter, skulle brutalt ryckas ifrån mig.”

Susanne Durlind
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons