Annons

Har kommunen verkligen rätt att ta ut en avgift som det inte finns något formellt politiskt beslut om?

Angående tvisten med C4 teknik och kommunens politiska ledning
Debatt • Publicerad 26 juli 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Peter Åklundh

I Kristianstadsbladet var det onsdagen den 17 juli en artikel om tvisten mellan några fastighetsägare och kommunen gällande att avgifter tas ut utan att föregås av formellt politiskt beslut.

Det finns, enligt förvaltningschef Bengt Olsson inget beslut om avgifter för fastigheter utanför verksamhetsområdet som ärendet gäller – istället har kommunen på tjänstemannanivå agerat.

Annons

Har kommunen verkligen rätt att ta ut en avgift som det inte finns något formellt politiskt beslut om?

Bengt Olsson hävdar att den tjänsteman som har delegation på att teckna avtal har rätt att besluta om en avgift. Vi fastighetsägare hävdar att de avgifter som en kommun skall ta ut av sina invånare måste beslutas av ett politiskt organ för att det ska vara rättssäkert och rättvist för oss kommuninvånare. I vårt fall rör avgiften anslutning till va-nätet men det skulle för en annan invånare kunna röra andra avgifter.

I den gällande taxan står särskilt preciserat ”att taxan gäller för fastigheter inom verksamhetsområdet”. För fastigheter utanför verksamhetsområdet gäller avtal. Om det hade varit avsikten att alla som ansluter sig till va-nätet skall betala enligt taxan så borde det framgått.

I texten framgår att kommunstyrelsen har avslagit fastighetsägarnas begäran om en utredning av ärendet. Vi fastighetsägare skulle uppskatta om någon kommunjurist, Maria Ferm som är kommunjuristernas närmsta chef eller kommundirektören Christel Jönsson som är kommunjuristernas högsta chef kommenterar tvisten. Att någon av ovanstående tjänstemän redogör för sin uppfattning borde vara rimligt särskilt med tanke på att ett formellt politiskt beslut saknas.

Förvaltningschef Bengt Olsson gjorde även ett par uttalande som behöver en närmare förklaring. Han säger ”att ingen får belasta ett verksamhetsområde”. Vad menar han? Alla fastigheter som är anslutna till det kommunala va-nätet belastar i någon mån verksamhetsområdet. För det betalar fastighetsägaren dels en anslutningsavgift och dels en driftsavgift enligt gällande taxor som ska finansiera kommunens kostnader.

Så nu kvarstår frågan huruvida avgifter som kommunen tar ut av sina invånare kräver ett formellt politiskt beslut?

Kjell Jönsson

Horna

Svar direkt:

Ja, det behövs politiska beslut och kommunens beslut är i sin ordning. Det finns två typer av formella VA-anslutningar. Den stora gruppen är ”vanliga abonnenter” som har fastigheter inom det som är beslutat att vara verksamhetsområden för kommunalt VA. Eftersom det också finns beslut om att alla kostnader för kommunalt VA ska finansieras av abonnenterna, så är de ålagda att betala enligt den gällande VA-taxan som fastställs av fullmäktige. Den andra gruppen är fastighetsägare utanför verksamhetsområdena, men som ändå frivilligt valt att ansluta sig till VA-nätet genom särskilda avtal. De är privatpersoner, samfälligheter eller företag som då gemensamt kallas avtalskunder. I tekniska nämndens delegationsordning – som är politiskt beslutad – står att utsedda tjänstemän får teckna sådana avtal. Det kan de göra om det finns önskemål och om det är praktiskt möjligt. Alla kostnader för kommunens vatten och avlopp ska finansieras av de här två abonnentgrupperna. Det står i lagen om allmänna vattentjänster att avgifterna ska fördelas skäligt och rättvist. Det innebär att avtalskunder fullt rimligt ska betala minst den gällande VA-taxan. Att låta en frivillig avtalskund betala mindre än de hushåll som är tvingade att betala enligt VA-taxan blir inte rättvist. Det avtalserbjudande som du fick när du frivilligt ville ansluta dig till kommunens VA-nät bygger alltså både på lagtext och gällande politiska beslut.

Annons

Bengt Olsson, förvaltningschef

C4 Teknik

Annons
Annons
Annons
Annons