Annons

Unik miljonsatsning för att landsbygden ska få fiber

Östra Göinge storsatsar på fiber till landsbygden! Ett nytt miljonprojekt riktar in sig på upp mot 400 fastigheter.
Östra Göinge • Publicerad 20 april 2022
Daniel Jönsson Lyckestam (M) och Rebecca Ohlsson, plan- och exploateringschef, har tillsammans med samhällsutvecklingschefen Mikael Torberntsson (ej på bild) jobbat med fiberfrågan i Östra Göinge kommun.
Daniel Jönsson Lyckestam (M) och Rebecca Ohlsson, plan- och exploateringschef, har tillsammans med samhällsutvecklingschefen Mikael Torberntsson (ej på bild) jobbat med fiberfrågan i Östra Göinge kommun.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Örkelljunga och Östra Göinge hör till de skånska kommuner där utmaningen att dra fram fiber på landsbygd är som allra störst och dyrast. Knepig terräng, långa avstånd mellan hushållen och alltför få entreprenörer som tror det finns pengar att hämta.

Det här vill Östra Göinge kommun göra något åt. En konsult har tittat på hur många fastigheter på landsbygden som kommer sakna bredband, utöver pågående fiberprojekt.

Annons

Siffran landar på 407 byggnader, varav 197 är fastigheter med permanentboende och 213 är fritidshus.

Detta projekt – att ansluta så många det bara går för 20 miljoner kronor – får nu entreprenörer tävla om i en färsk upphandling som pågår till och med den 23 maj. Att ansluta permanentboende kommer premieras, om det måste väljas mellan grupperna.

Daniel Jönsson Lyckestam (M) visar siffrorna för 2020 respektive 2021. En stor förbättring har gjorts på landsbygden, men mycket finns kvar att göra.
Daniel Jönsson Lyckestam (M) visar siffrorna för 2020 respektive 2021. En stor förbättring har gjorts på landsbygden, men mycket finns kvar att göra.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Beslutet är på sitt sätt banbrytande, då kommunen tidigare i stort sett förlitat sig till marknaden att sköta fiberutbyggnaden (även om man var högst bidragande till att få 9,7 miljoner i fiberstöd från Post- och telestyrelsen 2021).

En del av potten på 20 miljoner som kommunen avsätter för det nya projektet kan dock komma att sökas externt.

– Vi gör verkligen allt vi kan för att så många som möjligt ska få fiber i Östra Göinge, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), som arbetat med fiberfrågan i kommunen tillsammans med plan- och exploateringschefen Rebecca Ohlsson samt samhällsutvecklingschefen Mikael Torberntsson.

De hoppas att göingarna som kommer få erbjudande om fiber verkligen tar det, inte minst för att kopparnätet i Sverige ska stängas helt 2026, enligt Telias bedömning. Annars kan det, om inte vara för sent, åtminstone bli både krångligare och dyrare att efteransluta till fibernätet.

– Men visst kan det komma att behöva kompletteras framöver. Några få får dock köra på mobilt bredband, vi kan inte nå alla i kommunen, säger Ohlsson.

Med denna satsning – och redan pågående – kan Östra Göinge nå målet om att minst 95 procent ska ha tillgång till fiber. Det förutsätter att en entreprenör nappar på 20-miljonerskontraktet, att invånarna ansluter sig om de får erbjudande och att pågående projekt fullföljs. Det handlar då om Telias projekt i kommunens byar (just nu i Broby), samt IP-Onlys arbete på landsbygden.

Fakta

Fiber i Östra Göinge 2021

Tillgång totalt: 81 procent.

Inom tätort: 92 procent.

Utanför tätort: 51 procent.

Siffrorna avser tillgång till fiber, inklusive absolut närhet till bredband.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons