Annons

Sveriges kommuner måste gå före i klimatomställningen

Inför det stundande valet har föreningen Hållbara Hässleholm och Naturskyddsföreningen Kristianstad och Bromölla tillsammans med över hundra andra lokala grupper i Sverige gått samman i ett upprop.
Upprop • Publicerad 29 juli 2022 • Uppdaterad 31 juli 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenterna Peter Groth och Rune Stenholm Jakobsen representerar två av 105 lokala miljö- och klimatgrupper som står bakom det upprop som hänvisar till rapporter från FN:s klimatpanel.
Insändarskribenterna Peter Groth och Rune Stenholm Jakobsen representerar två av 105 lokala miljö- och klimatgrupper som står bakom det upprop som hänvisar till rapporter från FN:s klimatpanel.Foto: Hermann J. Knippertz/AP/TT, Sofia Åström, Tommy Svensson

Från Kiruna i norr till Vellinge i söder vill vi i de lokala grupperna att klimatfrågan ska högre upp på dagordningen också i de lokala valen.

Uppropet som hittills samlat 105 lokala miljö- och klimatgrupper kräver att kommunernas klimatarbete uppmärksammas mer inför valet. I sju punkter riktade till kommunerna kräver uppropet bland annat att kommunerna ska ställa klimatkrav i alla upphandlingar och markanvisningar, att alla kommuner ska minska utsläppen i enlighet med en koldioxidbudget och att medborgarna ska göras mer delaktiga i omställningsarbetet.

Annons

Uppropet riktar sig också till regering och riksdag för att de ska lagstifta om kommunernas arbete med koldioxidbudgetar och om tydligare klimatkrav i upphandlingar, samt ge kommunerna ökade resurser till omställningen.

Föreningen Hållbara Hässleholm och Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla instämmer i uppropets målsättning och vill bidra till att sätta press på politikerna under de stundande lokala valrörelserna.

”Det kommer bli katastrofala konsekvenser om vi inte lyckas begränsa temperaturökningen.”

Våra föreningar står bakom uppropet eftersom det är uppenbart att företrädare för de flesta politiska partier inte självmant kommer ta tillräckligt med initiativ för att kommunen ska uppnå sin del av Parisavtalets målsättningar. Vi vet att Klimatförändringarna kommer leda till mycket allvarliga konsekvenser för mänskligheten. Det är framför allt människor i andra delar av världen och våra barn och barnbarn som kommer att drabbas, men även invånarna i våra kommuner kommer påverkas av värmeböljor, skogsbränder, förstörda dricksvattentillgångar med mera.

Uppropet hänvisar till de rapporter som FN:s klimatpanel gett ut sedan augusti förra året. De varnar för att tiden håller på att rinna ut för klimatpolitiken, och att det kommer bli katastrofala konsekvenser om vi inte lyckas begränsa temperaturökningen.

Uppropet innehåller konkreta förslag, som att kommunerna ska verka för att kollektivtrafiken blir ett fullgott alternativ också på landsbygden, om att skogarna ska skötas hållbart så att de lagrar mer kol, och att kommunerna ska främja lokal matproduktion och hållbara konsumtionsvanor hos medborgarna.

Initiativet till uppropet kommer från Forum för Lokal Klimataktivism, (FOLK), ett nätverk för lokala klimatgrupper som grundats av Klimatriksdagen. Bakgrunden till att uppropet görs är insikten om att kommunerna har en viktig roll i klimatomställningen med sitt inflytande över samhällsplaneringen, och sin nära kontakt med alla medborgare. Denna roll behöver synliggöras och stärkas.

Peter Groth, Hållbara Hässleholm

Rune Stenholm Jakobsen, Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons