Piggare smak med picklat
Stekt torsk med picklad lök
Panko är ett grövre ströbröd som ger extra krispig fisk. Står ofta på hyllan med asiatiska livsmedel i butiken.
4 portioner
600 g torskfilé
1 ägg
1 dl vetemjöl
salt, peppar
2 dl panko eller vanligt ströbröd
2 msk smör
Picklad lök:
1 rödlök
2 msk strösocker
3 msk vitvinsvinäger
Ärtpuré:
8 dl gröna ärter
3/4 dl crème fraiche
1 msk riven pepparrot
Servering:
Kokt potatis
Gör så här:
1. Börja med löken. Blanda socker och vinäger i en skål och rör om tills sockret lösts upp. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Blanda löken med lagen och låt dra i minst 30 minuter.
2. Koka upp ärterna och låt rinna av väl. Mixa dem grovt och blanda med crème fraiche. Smaka av med pepparrot, salt och peppar.
3. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Blanda mjölet med salt och peppar, Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist i panko. Stek fisken ca 5 minuter på medelvärme i smör i stekpanna. Servera med picklad lök, ärtpuré och kokt potatis.
Bulgursallad med picklat päron
Det är gott att servera salladen med stekt kyckling eller lax till.
4 portioner
1 1/2 dl bulgur
2 1/2 dl vatten
1 päron
1 msk flytande honung
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1 förpackning, ca 400 g, kokta svarta bönor
1 påse, 150 g, blandad sallad
100 g saint agur, ädelost
1 dl valnötter
2 msk olivolja
salt, peppar
Gör så här:
1. Koka upp vatten och lägg i bulgur. Sjud under lock i 8 minuter. Stäng av värmen och låt dra i 2 minuter.
2. Skiva päronet tunt, gärna på mandolin. Rör samman honung och vinäger och vänd runt päronskivorna i blandningen.
3. Skölj av bönorna. Skölj och slunga salladen. Blanda bulgur med sallad och bönor. Lägg upp i en skål. Dela osten i bitar och strö över tillsammans med grovt krossade valnötter. Ringla över olja kryddad med salt och peppar. Lägg sist på päronskivorna.
Sojakyckling med picklad chiligurka
4 portioner
4 minutfiléer av kyckling
1 msk smör
peppar
1 dl japansk soja
1 dl vatten
1 msk maizena majsstärkelse
Picklad gurka:
1 gurka
1/2 dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 röd chilipeppar
1 msk sesamfrön
Servering:
Ris, sallad
Gör så här:
1. Börja med gurkan. Blanda samman ättika, socker och vatten och rör om tills sockret lösts upp. Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Kärna ur chilin och skiva den tunt. Blanda gurka och chili med lagen och låt dra i 30 minuter.
2. Dela varje filé på längden. Bryn kycklingen i smör i stekpanna och krydda med peppar.
3. Vispa samman soja, vatten och majsstärkelse i en skål och häll över kycklingen. Låt småkoka i 5 minuter tills kycklingen är klar.
4. Servera kycklingen med picklad gurka och sesamfrö, ris och sallad.
Fyllda äpplen med muscovadosås
4 portioner
6 små äpplen
1 dl hasselnötter
100 g mandelmassa
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
2 msk sirap
Muscovadosås:
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
1 tsk vaniljsocker
Ugn: 225°
Gör så här:
1. Skala eventuellt äpplena och kärna ur dem. Skär av toppen på äpplena. Blanda hackade nötter, riven mandelmassa, smör, socker och kanel.
2. Fördela fyllningen i äpplena och ställ i smord form och ringla över sirap. Baka i ca 20 minuter. Känn efter att äpplena är mjuka.
3. Blanda socker, muscovadosocker, grädde och smör i en kastrull och koka upp. Småkoka någon minut under omrörning tills såsen tjocknar. Servera den ljummen till äpplena, gärna med en klick grädde.