Annons

Piggare smak med picklat

Picklade grönsaker och frukt sätter smak på maten och är både snabbt och enkelt att göra. Det är gott att variera syran och ibland använda vinäger istället för ättika.
Som avslutning måste jag bara bjuda på höstens favorit, bakade äpplen med muscovadosås. Hoppa inte över såsen som är en riktig godsak, den kan smaksättas med pyttelite flingsalt om man så vill.
Publicerad 24 september 2018 • Uppdaterad 19 oktober 2018
Stekt torsk med picklad rödlök
Stekt torsk med picklad rödlökFoto: Tommy Svensson

Stekt torsk med picklad lök

Panko är ett grövre ströbröd som ger extra krispig fisk. Står ofta på hyllan med asiatiska livsmedel i butiken.

4 portioner

Annons

600 g torskfilé

1 ägg

1 dl vetemjöl

salt, peppar

2 dl panko eller vanligt ströbröd

2 msk smör

Picklad lök:

1 rödlök

2 msk strösocker

3 msk vitvinsvinäger

Annons

Ärtpuré:

8 dl gröna ärter

3/4 dl crème fraiche

1 msk riven pepparrot

Servering:

Kokt potatis

Gör så här:

1. Börja med löken. Blanda socker och vinäger i en skål och rör om tills sockret lösts upp. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Blanda löken med lagen och låt dra i minst 30 minuter.

2. Koka upp ärterna och låt rinna av väl. Mixa dem grovt och blanda med crème fraiche. Smaka av med pepparrot, salt och peppar.

3. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Blanda mjölet med salt och peppar, Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist i panko. Stek fisken ca 5 minuter på medelvärme i smör i stekpanna. Servera med picklad lök, ärtpuré och kokt potatis.

Bulgursallad med picklat päron.
Bulgursallad med picklat päron.Foto: Tommy Svensson

Bulgursallad med picklat päron

Annons

Det är gott att servera salladen med stekt kyckling eller lax till.

4 portioner

1 1/2 dl bulgur

2 1/2 dl vatten

1 päron

1 msk flytande honung

1 1/2 msk vitvinsvinäger

1 förpackning, ca 400 g, kokta svarta bönor

1 påse, 150 g, blandad sallad

100 g saint agur, ädelost

Annons

1 dl valnötter

2 msk olivolja

salt, peppar

Gör så här:

1. Koka upp vatten och lägg i bulgur. Sjud under lock i 8 minuter. Stäng av värmen och låt dra i 2 minuter.

2. Skiva päronet tunt, gärna på mandolin. Rör samman honung och vinäger och vänd runt päronskivorna i blandningen.

3. Skölj av bönorna. Skölj och slunga salladen. Blanda bulgur med sallad och bönor. Lägg upp i en skål. Dela osten i bitar och strö över tillsammans med grovt krossade valnötter. Ringla över olja kryddad med salt och peppar. Lägg sist på päronskivorna.

Sojakyckling med picklad chiligurka.
Sojakyckling med picklad chiligurka.Foto: Tommy Svensson

Sojakyckling med picklad chiligurka

4 portioner

4 minutfiléer av kyckling

1 msk smör

Annons

peppar

1 dl japansk soja

1 dl vatten

1 msk maizena majsstärkelse

Picklad gurka:

1 gurka

1/2 dl ättiksprit

1 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

1 röd chilipeppar

Annons

1 msk sesamfrön

Servering:

Ris, sallad

Gör så här:

1. Börja med gurkan. Blanda samman ättika, socker och vatten och rör om tills sockret lösts upp. Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Kärna ur chilin och skiva den tunt. Blanda gurka och chili med lagen och låt dra i 30 minuter.

2. Dela varje filé på längden. Bryn kycklingen i smör i stekpanna och krydda med peppar.

3. Vispa samman soja, vatten och majsstärkelse i en skål och häll över kycklingen. Låt småkoka i 5 minuter tills kycklingen är klar.

4. Servera kycklingen med picklad gurka och sesamfrö, ris och sallad.

Fyllda äpplen med muscovadosås.
Fyllda äpplen med muscovadosås.Foto: Tommy Svensson

Fyllda äpplen med muscovadosås

4 portioner

6 små äpplen

Annons

1 dl hasselnötter

100 g mandelmassa

50 g smör

1/2 dl strösocker

1 tsk kanel

2 msk sirap

Muscovadosås:

1 dl strösocker

1 dl ljust muscovadosocker

1 1/2 dl vispgrädde

Annons

2 msk smör

1 tsk vaniljsocker

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Skala eventuellt äpplena och kärna ur dem. Skär av toppen på äpplena. Blanda hackade nötter, riven mandelmassa, smör, socker och kanel.

2. Fördela fyllningen i äpplena och ställ i smord form och ringla över sirap. Baka i ca 20 minuter. Känn efter att äpplena är mjuka.

3. Blanda socker, muscovadosocker, grädde och smör i en kastrull och koka upp. Småkoka någon minut under omrörning tills såsen tjocknar. Servera den ljummen till äpplena, gärna med en klick grädde.

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons