Annons

Pappor firas med gås på krogen

Denna helg kommer en hel del pappor att bli firade med gåsmiddag. Många krogar kör nämligen samma meny på fars dag som för Mårtensafton, och har fullbokat vid båda firandena.
Kristianstad • Publicerad 10 november 2018 • Uppdaterad 11 november 2018
Andreas Kalomenidis lägger upp gås. För dem som inte gillar svartsoppa finns alternativet kantarellsoppa.
Andreas Kalomenidis lägger upp gås. För dem som inte gillar svartsoppa finns alternativet kantarellsoppa.Foto: Bosse Nilsson

På Bykrogen i Österslöv har man vissa år varierat sig på fars dag och bland annat haft sillbord, men i år är det gås som gäller igen.

– Gästerna vill gärna ha gås på fars dag, det är populärt och därför kör vi på det, säger Richard Nilsson på fullbokade Bykrogen.

Annons

Med 120 gäster på fars dag betyder det att 24 gäss tillagats enkom för den dagen. Detta då en gås beräknas räcka till en middag för fem personer

– Vi kör ofta gås i ugn över natt och för att hinna med alla som går åt börjar vi torsdag eller fredag veckan innan nästkommande lördag som vi har gåsamiddag.

Richard Nilsson berättar att även svartsoppan med hela 18 olika sorters kryddor tar sin lilla tid att tillaga.

– Det jag tycker är trevligt är att det kryper ner i åldrarna att äta gås. Jag tror att många unga tar fasta på traditioner. Många pluggar utanför Skåne och när de förstår att folk förväntar sig att de som skåningar äter gås, ser de till att prova det. Annars tycker de att det känns förargligt, säger han.

"Ett fat kommer lastat" med gås. Richard Nilsson levererar.
"Ett fat kommer lastat" med gås. Richard Nilsson levererar.Foto: Bosse Nilsson

Även på Åhus Gästgivaregård upplever man att många yngre firar Mårten Gås.

– Det finns förutfattade meningar att det bara är äldre, men vi har väldigt blandade åldrar på våra gäster, säger Anders Nilsson på Åhus Gästis.

Han uppfattar att lusten för gås överhuvudtaget är stor.

– Det är ett jätteintresse och jättekul att gamla traditioner lever vidare.

Gåsen serveras kvällstid förutom på fars dag då man firar på lunchen.

– Eftersom många inte kan äta så stora mängder mitt på dagen har vi en variant på söndag då gästerna kan välja att bara få delar av gåsmiddagens fyra rätter, säger Anders Nilsson.

Annons

På Kippers serveras gås lite dagarna innan Mårtensafton, men det är som mest populärt på själva aftonen, då är det fullbokat. Däremot väljer man att hålla stängt på fars dag. Claes Ljungberg, kreativ chef på Kippers, förklarar:

– Vi tar hand om vår personal och eftersom vi är ett familjeföretag vill vi se till att de får tillfälle att fira sina pappor på söndag, säger han.

Inte heller Bäckaskog slott tar emot bokningar för fars dag, då de har stängt söndagar vintertid. Däremot är de en av de restauranger som har gåsmiddag även hela nästa vecka, fram till och med 17 november.

– Gåsmiddagen blir mer och mer populär, även bland yngre människor, säger Anna Lundin på Bäckaskog.

bild 1/3
Oscar Nilsson med svartsoppan som med sina 18 olika kryddor ska kittla smaklökarna.
Andreas Kalomenidis skär upp gås.
Gåsamiddagen serveras som buffé för att gästerna ska kunna ta de bitarna av fågeln de vill.
Oscar Nilsson med svartsoppan som med sina 18 olika kryddor ska kittla smaklökarna.
Andreas Kalomenidis skär upp gås.
Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons