Annons

Krögarprofilen: ”Gör ett orange torg av Stora Torg”

Thimmy Andersson, mångårig krögare i Kristianstad, önskar fortfarande att Stora Torg görs om till ett eventtorg. ”Vi behöver en miljö som drar folk”.
Kristianstad • Publicerad 21 december 2018 • Uppdaterad 22 december 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Våren 2014 presenterade krögarföreningen sina planer för kommunledningen att göra om torget till en mötesplats året runt.

– Vi visade ritningar av Uulas arkitekter för kommunledningen. De skulle sedan ta fram ett koncept utifrån skisserna. Men vi har inte hört någonting, säger Thimmy Andersson, delägare i Bånken.

Annons

Nu har över fyra år gått och planerna har inte realiserats. Thimmy Andersson är dock lika övertygad idag om att idén är bra.

– Det är den viktigaste pusselbiten för att göra centrumkärnan mer attraktiv. Det hade kunnat skapa samma känsla som Lilla Torg har i Malmö. En miljö som drar folk. Just nu drar ingenting i Kristianstads stadskärna.

Thimmy Andersson uttrycker oro för vad han ser i innerstaden. Han tycker sig se lite folk på stan. Och han anser inte att tillräckligt görs för att vända trenden – eller att problemet uppmärksammas.

– Man borde lyssna på de som har örat mot marken. Ta korv-Danne (Daniel Lauritsen, red anm.) som exempel. Han plockade ihop sin vagn efter 20 år.

Själv sa Daniel Lauritsen till Kristianstadsbladet den 24 oktober, i samband med den aviserade stängningen: ”Det går så dåligt i stan. Jag har hela tiden tänkt att en hel stad kan inte dö, det kan inte bli Tjernobyl här. Men jag är inte lika säker längre.”

Thimmy Andersson håller med om utvecklingen. Han säger att mer måste göras i centrum.

– I Eskilstuna fick man också ett shoppingcenter. Det tog tio år för staden att vakna. Då la man över 50 miljoner på att göra torget till just en sådan mötesplats jag efterfrågar.

Han ser Stora Torg som en oslipad diamant. Att göra torget till ett eventtorg – med möjligheter för happenings hela året – hade varit ett steg i rätt riktning.

– Det är fler än oss som tycker att det saknas. Tänk dig ett torg med orangea markiser, med värme i backen. Det hade kunnat bli hur bra som helst, säger Thimmy Andersson.

Gör ett orange torg av Stora Torg, är Thimmys uppmaning.

Annons

– Jag tror att det hade kunnat funka året om. Men det krävs att någon slår näven i bordet och säger: Nu testar vi det här, säger Thimmy Andersson.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons