Annons

Efterlängtad satsning på röntgenavdelning

Röntgenavdelningen har under många år varit under hårt tryck. Nu får man den senaste tekniken och tillskott av högkompetent personal.
Hässleholm • Publicerad 22 augusti 2020
Jennie Johansson och Albina Hajder, på röntgenavdelningen i Hässleholm, gläds åt att få den senaste teknologin installerad. Att man dessutom gör en historisk rekrytering av specialister kommer patienterna till gagn.
Jennie Johansson och Albina Hajder, på röntgenavdelningen i Hässleholm, gläds åt att få den senaste teknologin installerad. Att man dessutom gör en historisk rekrytering av specialister kommer patienterna till gagn.Foto: Andreas Örwall Lovén

Överläkaren Jennie Johansson och röntgensjuksköterskan Albina Hajder utstrålar uppenbar entusiasm. Den hårt pressade röntgenavdelningen utför drygt 40 000 undersökningar per år och nu stundar positiva förändringar inom kort.

Avdelningen kommer att få två helt nya röntgenmaskiner, vilket är en mångmiljonsatsning.

Annons

– Undersökningstiderna kommer att minska med 30 procent och strålningen nästan halveras för en viss typ av undersökningar, berättar Jennie Johansson.

Det kommer dessutom att bli bättre skärpa och upplösningen på röntgenbilderna, vilket innebär att de blir lättare att granska för att upptäcka patologiska förändringar.

– Vi är ju ett ortopedisjukhus, vilket innebär mycket röntgen. I dag kan vi behöva röntga tre separata delar av benet – höft, knä och lårben – men med den nya tekniken kan man röntga hela benet på en gång, säger Albina Hajder, som även är produktionsansvarig för skelettlabben.

Det finns andra betydande skillnader mellan dagens utrustning, från 2008, och den nya generationens maskiner.

Tekniken innebär att man kan ”välja bort” olika delar av kroppen, som skelettet, för att andra delar, som lungorna, ska framträda tydligare. Det finns även specifika moment, som att undersöka om en slang till matsäcken hamnat rätt, som kommer att underlättas.

På samma sätt blir det lättare att lokalisera tuber, sonder och venkatetrar utan att det medför ytterligare strålning.

– Radiologer och sjuksköterskor kommer att få ett betydligt lättare arbete, säger Jennie Johansson.

Maskinerna skulle egentligen redan varit på plats, men installationen sköts fram för att i största mån bidra till minskningen av smittspridningen av covid-19.

Nu installeras maskinerna en och en, vilket leder till att driften halveras till allt är på plats under vecka 45. Alla undersökningar med slätröntgen sköts via drop in, men man hoppas kunna hantera den temporärt minskade kapaciteten.

Med fritt vårdsök har avdelningen inte bara tagit emot patienter från närområdet, utan från många olika delar av Skåne och Sverige.

Annons

Den hårda arbetsbelastningen kommer snart att lätta, spår Jennie Johansson, som tidigare i år sökte sig till jobbet som enhetschef i Hässleholm från Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö/Lund.

– Nu har vi rekryterat en radiolog från Ystad och två specialister från Malmö. Vi får även förstärkning på sjuksköterskesidan. Det innebär ett enormt lyft, både för att minska belastning på personalen och för kompetensnivån. Att avdelningen får nya läkare lär inte ha inträffat på tio år, säger Jennie Johansson.

Hon har själv sina rötter i Hässleholm och gläds över att få jobba på hemmaplan.

– Nu vill jag bygga vidare och utveckla den här avdelningen.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons