Annons

Skåne har drabbats hårt av det tredje benet

Hotande elbrist har plötsligt blivit en realitet i stora delar av södra Sverige, bland annat i Skåne, Mälardalen och Stockholm/Uppsala. Konsekvenserna av den energipolitik som den 5 februari 2009 av dåvarande alliansregeringen lanserades med de stolta orden ”En hållbar energi- och klimatpolitik för miljö, konkurrenskraft och trygghet” börjar bli uppenbara. Centerpartiet med näringsminister Maud Olofsson stod i spetsen för den nya politiken. Vindkraft var budskapet. Elproduktion med kärnkraft och vattenkraft utmålades som otillräcklig, sårbar och otrygg, därför behövde ett ”tredje ben” utvecklas.
Debatt • Publicerad 29 juli 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Närboende till vindkraft över hela landskapet plågas svårt av buller, stora delar av Österlen och nordvästra Skåne är förvandlade till industrilandskap. Arkivbild
Närboende till vindkraft över hela landskapet plågas svårt av buller, stora delar av Österlen och nordvästra Skåne är förvandlade till industrilandskap. Arkivbild

Skåne har drabbats hårt av det tredje benet. Närboende till vindkraft över hela landskapet plågas svårt av buller, stora delar av Österlen och nordvästra Skåne är förvandlade till industrilandskap. Som sten på börda hotar elbrist och först nu vaknar fyra storstadspolitiker i (C) med gruppledare i Malmös fullmäktige Charlotte Bossen i spetsen, politiker som hittills skonats från följderna av den politik de själva drivit. De fyra vill starta en detaljplaneprocess för vindkraft på grundet Sjollen i Öresund, ett projekt som sågades av miljöhänsyn redan 2014.

Centerpartiet tycks ingenting ha lärt eller förstått av tio års energipolitik som drivit landet mot elektrisk utarmning. Svenska Kraftnät (SVK) har visat att varken Skåne eller andra delar av Sverige kommer att räddas från effektbrist i framtiden av mer vindkraft. Myndigheten har sedan flera år med ökat eftertryck varnat för utvecklingen. I Systemutvecklingsplan 2018-2027 beskrivs ett scenario för Sveriges elproduktion fram till 2040. Scenariot bygger på redan fattade beslut om stängning av fyra kärnkraftreaktorer samt den senaste energiöverenskommelsen om ett mål på 100 procent förnybar elproduktion, alltså ingen kärnkraft. Vind- och solkraft antas bli utbyggda till en årsproduktion på 74 TWh (idag ca 15 TWh). Ändå kommer risk för effektbrist bli ett årligt inslag i vår elförsörjning fram till 2040 då bristen i södra Sverige beräknas kunna bli i genomsnitt nästan 400 timmar per år, ännu mer under extrema väderår (vindstilla och kyla).

Annons

Vår elförsörjning har alltför länge styrts av målformuleringar i energiöverenskommelser där politiker som saknar både kunskaper och helhetssyn låtit hänsyn av ovidkommande slag dominera. Charlotte Bossen och hennes partikolleger i Malmö är en representativ klick i denna skara. Tror de verkligen att en vindkraftpark i Öresund skulle få SVK att ändra sitt scenario?

Färingtofta norra, ideell förening

Bengt Halén, ordförande

Einar Fjellman

Annons
Annons
Annons
Annons