Annons
Olofström

Volvoanställda får stanna hemma efter Kinaresa

Elva Volvoanställda i Olofström som kom tillbaka från arbete i Kina i lördags får arbeta hemifrån i den mån det går under två veckor. Anledningen är rädsla för Corona-virusets spridning.
Olofström • Publicerad 29 januari 2020 • Uppdaterad 30 januari 2020
Alla Kinaresor inom Volvo Cars ställs in på obestämd tid.
Alla Kinaresor inom Volvo Cars ställs in på obestämd tid.Foto: Bo Åkesson

I lördags kom elva Volvo-anställda i Olofström tillbaka till Sverige efter arbetsresor till Kina. På söndagen beslutades att de får stanna i sina hem och i den mån det går arbeta hemifrån under två veckor. Det var P4 Blekinge först med att rapportera.

– Det är ett centralt beslut i Volvo Cars, säger t f informationschef Andelko Cituljski på Volvo i Olofström. Det är alltså inte bara här i Olofström.

Annons

Volvos fabriker i Kina ligger inte i de områden som är Corona-virusets ursprungliga smitthärd, och inga Volvoanställda visar tecken på att vara smittade.

– Det är en förebyggande säkerhetsåtgärd. Men med tanke på all osäkerhet och för att inte riskera våra anställdas hälsa eller orsaka smittspridning var det här ett beslut som företagsledningen valde att ta, säger Cituljski. Och det verkar alla anställda ha förståelse för.

Tills vidare är Volvos alla Kina-resor avbokade och det finns inget datum för när man tar beslut att återgå till den normala arbetssituationen med ett omfattande personutbyte mellan Sverige och Kina.

De Volvomedarbetare som kom hem till Sverige i helgen arbetar med verktygsutveckling. När de nu får stanna hemma är det med bibehållen lön.

Kommer resestoppet att leda till någon negativ påverkan på produktionen?

– Rent produktionsmässigt har det ingen påverkan, menar Andelko Cituljski. En del projekt kan vi kanske behöva förlänga projekttiden på om det blir långvarigt. De största störningarna räknar vi med blir inom utbildning.

Är de anställda som har varit i Kina oroade?

– Alldeles opåverkad är kanske svårt att vara så någon form av oro finns väl. Men de är vid gott mod.

Här saknas innehåll

Jesper VighagenSkicka e-post
Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons