Annons

Studentkommittén: ”Är ett rimligt antal fester”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har manat ungdomar till att ta sitt ansvar under pandemin. I Kristianstad fortsätter det dock planeras för nya studentfester. ”Det är ett rimligt antal fester om man jämför med andra som är ute var och varannan helg”, säger Rasmus Nilsson från Söderportgymnasiets studentkommitté.
Kristianstad • Publicerad 18 oktober 2020 • Uppdaterad 19 oktober 2020
Rasmus Nilsson omgärdad av de övriga medlemmarna i Söderportgymnasiets studentkommitté.
Rasmus Nilsson omgärdad av de övriga medlemmarna i Söderportgymnasiets studentkommitté.Foto: Tommy Svensson

Coronapandemin gjorde inte bara årets studentdag annorlunda. Studenterna fick se fester på Bånken och Teaterbaren ställas in. Studentresan till Magaluf blev avbokad. De blev utan studentbal, karneval och skattjakt.

Det här läsårets tredjeringare har hittills inte blivit särskilt påverkade av pandemin. Terminens första 3:3, de gemensamma studentfesterna för gymnasieelever i Kristianstad, har redan avverkats och lagom till Halloween är det dags för den andra.

Annons

– Folk är ändå på hugget på fester och så här. Det är bra ös och folk ser positivt på det, säger Rasmus Nilsson, en av de mest aktiva medlemmarna i Söderportgymnasiets studentkommitté.

Hur har corona påverkat?

– Jag tror att färre köper biljetter men det är mest det.

Studentåret 2020/2021

Vårterminen löper fram till den 18 juni.

Innan studenten kommer Söderportgymnasiet, Österänggymnasiet, C4-gymnasiet och Drottning Blankas Gymnasieskola ha sex studentfester, så kallade 3:3.

Mössutprovning har redan gjorts och marknadsföring för den årliga studentresan har gått ut. Enligt företaget som arrangerar resan planeras den som vanligt.

Förhoppningen från studentkommittérna är att student och bal ska kunna genomföras som vanligt, men då det fortsatt ligger så långt fram i tiden har man inte lagt ner särskilt mycket tid på att planera inför det.

På grund av pandemin är det ett begränsat antal biljetter som säljs till festerna, bordsbokning måste göras vid biljettköp och gästerna måste sitta ner och dricka.

Rasmus Nilsson berömmer Bånken, där den första festen var, för hur de sköter reglerna men är i dagsläget osäker på hur många som kommer till nästa 3:3.

– Vi har börjat sälja biljetter men vi får se. Vi har först till kvarn, för Bånken har sagt att de utgår från de vanliga reglerna med maxantal.

Hur många var det på förra festen?

– Vi var totalt 180 stycken i en lokal som får rymma över 300, så det var gott om plats.

Rasmus Nilsson menar att fokus bör läggas på annat än de få studentfesterna som arrangeras.
Rasmus Nilsson menar att fokus bör läggas på annat än de få studentfesterna som arrangeras.Foto: Tommy Svensson

Att likt i våras ställa in studentfesterna tycks inte ha varit aktuellt.

– Resonemanget har varit att klubbarna har kunnat fortsätta. På så vis tänkte vi att vi kan fortsätta med deras regler. Samtidigt är vi färre antal elever på våra fester än de är på en lördag kväll, så vi såg det som en möjlighet att kunna köra på.

Annons

De senaste veckorna har Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, och Anna Ekström (S), utbildningsminister, kritiserat såväl högskole- som gymnasiestudenter för sitt festande efter ökningen av coronafall bland unga.

Smittspridning har också kunnat konstateras efter gymnasiefester i landet, men Rasmus Nilsson menar att det är fel att lägga fokus på de blivande studenterna och de aktiviteter som ordnas för dem.

”Är ett rimligt antal fester om man jämför med andra som är ute var och varannan helg.”
Rasmus Nilsson

– I och med att det är tre stycken fester på en termin, det vill säga sex fester på ett år, så har vi sett det som rimligt att kunna ha det utan att det blir för mycket.

Han fortsätter:

– Det är ett rimligt antal fester om man jämför med andra som är ute var och varannan helg. Kolla där istället för på oss. Vad folk gör privat vet jag inte, men just våra aktiviteter tycker jag är väldigt rimliga.

Studentkommittérna på gymnasieskolorna har i nuläget enbart planerat för höstterminen, för att därefter avvakta eventuella nya restriktioner.

Förhoppningen är dock att man i vår ska kunna börja närma sig ett normalläge, då annonsering för bland annat studentresor redan har gått ut.

– Vi har student och bal och allt sånt här i sikte med för den delen. Vi tror starkt på att allt ska kunna genomföras för alla studenter.

Här saknas innehåll

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons