Annons

Borde vara självklart att servera nylagad varm mat

Blir så ledsen men inte förvånad, över vad ”Dotter” skriver om hantering av maten hos hennes mor.
Äldremat • Publicerad 27 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Frågan om kall eller varm mat handlar inte enbart om mat, utan också om sociala kontakter.
Frågan om kall eller varm mat handlar inte enbart om mat, utan också om sociala kontakter.Foto: Bosse Nilsson

Man behöver inte vara utbildad kock eller kokerska för att fatta, att man lägger plast på överbliven mat.

Har även läst tidigare inlägg om kall mat och politikers beslut och det är ett märkligt tänk.

Annons

I min kommun levereras varm mat till flertalet brukare, i sina hem varje dag. Några har måltidsservice och då hjälper man till att öppna förpackningen, lägga upp maten och servera dryck. Några har överlämnande vid dörren och en del av dessa väljer att äta sin lunch direkt ur matlådan, eftersom det blir mindre med disk då. Oavsett hur man väljer att äta sin lunch, så får man den levererad varm vid samma tidpunkt och det kan vara en påminnelse att det är dags att äta.

Tro nu inte att det bara handlar om att överlämna en matlåda.

Det är ett besök, kanske det enda på hela dagen.

Det är en trygghet att någon kommer och ser att man mår bra.

Det kan vara dagens höjdpunkt för de som ej har några anhöriga.

Det är ett avbrott i vardagen och att få växla några ord.

Har man bara matleverans kan man hålla sin avgift nere men om man ska utöka med social kontakt/promenader, ökar avgiften och det är inte alla som har råd med detta.

Nu har det har varit tyst ett tag men det finns fortfarande en risk, att det blir aktuellt att leverera kall mat för att spara pengar.

Visst låter det smidigt att överlämna kall mat en gång i veckan men om ett hushåll med två personer ska ha plats till 14 matlådor, kan det bli svårt att få plats med övriga kylvaror.

Den kylda maten som en gång varit varm, ska nu värmas upp igen.

”Det borde vara en självklarhet att servera vällagad, näringsrik, lokalproducerad varm mat till våra brukare varje dag.”
Annons

Många tycker nog att det är smidigt att mikra matlådan men då kan man ju undra hur mycket gift dessa billiga plastförpackningar avger. Billigaste matlådan i plast som säljs på marknaden, rekommenderas ej att värma mat i och dessa är nog inte bättre.

Att det ska bli en besparing och att personal ska frigöras för att göra annat är nog minimal.

En hel del brukare som åt direkt när maten kom, kommer att behöva hjälp med att värma sin mat, eftersom fallriskerna ökar om man ska göra det själv. Brukarna med måltidsservice finns ju kvar och till dessa ska maten både värmas och serveras.

Är det då lämpligt att använda tiden som frigörs till exempelvis städning medans brukaren äter?

För att hjälpa/stötta vid dusch, behöver kanske brukaren vara med?

Personal som idag lagar mat i kommunens fina och ombyggda kök, kommer att få mindre att göra och riskerar att mista sina jobb.

Är det rätt att kommunens anställda ska få stå åt sidan, för att det ska serveras billig kall mat som producerats utanför kommunen och sedan transporterats långa vägar?

Det borde vara en självklarhet att servera vällagad, näringsrik, lokalproducerad varm mat till våra brukare varje dag.

Gomiddag

Annons
Annons
Annons
Annons