Annons

När samhället krisar behövs biblioteken som mest

Coronaviruset har satt hela vårt samhälle ur spel. Även biblioteken har drabbats av rekommendationerna om fysisk distansering. Folkbiblioteken i många länder runt om i världen har stängt helt, i Sverige håller vi fortfarande öppet utom några undantag. De flesta biblioteken har ställt in författarbesök, språkcaféer och andra fysiska evenemang, skriver författarna Thomas Kjellgren, Tuija Nieminen Kristofersson och Per Nilsson.
Världsbokdagen • Publicerad 22 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bokfestivalen är ett populärt evenemang på biblioteket i Kristianstad. 2018 var Aris Fioretosen av gästerna i Kulturkvarteret.
Bokfestivalen är ett populärt evenemang på biblioteket i Kristianstad. 2018 var Aris Fioretosen av gästerna i Kulturkvarteret.Foto: Tommy Svensson

Den 23 april varje år uppmärksammas Världsbokdagen som bidrar till förståelse och tolerans mellan människor och uppmärksammar yttrandefrihet och tryckfrihet. I år infaller den mitt under coronakrisen. Biblioteken kommer därför inte att kunna vara den självklara platsen för att uppmärksamma denna dags syfte, nämligen böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap.

Men Världsbokdagen 2020 är en utmärkt dag att påminna om att offentliga bibliotek har en nyckelroll att både försvara och utveckla det öppna samhället, i synnerhet när omvärlden hastigt förändras, människor blir osäkra om framtiden och kunskaper hotas av förfalskad information.

På biblioteket kan du uppleva konst som väcker glädje, oro eller tankar. Bilden från en utställning med  Börje Berglund på Österängs bibliotek.
På biblioteket kan du uppleva konst som väcker glädje, oro eller tankar. Bilden från en utställning med Börje Berglund på Österängs bibliotek.
”Stängningen innebär en inskränkning i tillgång till litteratur och information. Att stänga biblioteken är dessutom ologiskt när det gäller smittospridningen eftersom affärer, kaféer och restauranger fortsätter att ha öppet i Sölvesborg.”
Annons

I Sölvesborgs kommun har biblioteken stängts med anledning av coronakrisen. Bara två övriga kommuner i landet har gjort på samma sätt. Det finns skäl att vara extra uppmärksam på detta slags beslut. I Sölvesborg kör personalen ut böcker till riskgrupperna. Allmänheten kan beställa böcker och för att kunna hämta dem är biblioteket öppet 8,5 timme per vecka. Frågan blir då varför inte öppna kommunens bibliotek helt och hållet. Stängningen innebär en inskränkning i tillgång till litteratur och information. Att stänga biblioteken är dessutom ologiskt när det gäller smittospridningen eftersom affärer, kaféer och restauranger fortsätter att ha öppet i Sölvesborg.

I Kristianstads kommun planerades redan före coronakrisen omfattande besparingar inom kulturområdet inför nästa år. Det finns bland annat förslag på att stänga flera biblioteksfilialer. Det är olyckligt då närhet till ett bibliotek betyder särskilt mycket för de grupper som inte alltid kan ta sig till staden. I Hässleholm har bokbussen avskaffats trots att kommunen har stor landsbygd och bokbussen har haft många hållplatser. I båda kommunerna värnar man inte längre om de boende utanför de större tätorterna, de som nu gynnas ännu mer är de som bor inne i samhällena med bibliotek.

”Biblioteken tillhör demokratins infrastruktur. De gör mänsklighetens gemensamma minnen och erfarenheter tillgängliga för alla.”

Biblioteken tillhör demokratins infrastruktur. De gör mänsklighetens gemensamma minnen och erfarenheter tillgängliga för alla. I biblioteken samlas alla ord och språk som behövs för vårt tänkande, för att ifrågasätta och förstå. Därför måste våra folkvalda politiker kunna svara på följande:

Biblioteket i Sölvesborg ger plats för alla åldrar.
Biblioteket i Sölvesborg ger plats för alla åldrar.Foto: LENA EHRING

Hur ska bibliotekets demokratiska uppdrag upprätthållas och utvecklas, under såväl som efter coronakrisen? När om inte nu ska biblioteken rustas för att hantera den globala kristid vi lever i? När om inte nu ska biblioteken vara en bro in i den framtid som kommer att komma?

Thomas Kjellgren

författare, översättare Sölvesborg

Tuija Nieminen Kristofersson

författare, Bromölla

Per Nilsson

författare, Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons