Annons

Sofia Nerbrand: Skruva upp värmen ännu mer för företagen

Entreprenörer i Skåne efterfrågar större insatser för att bekämpa brott och otrygghet. Det borde kommunerna ta fasta på. Och sikta på att få betyget 5,0 i företagsklimat.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 25 maj 2021 • Uppdaterad 26 maj 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Företagsklimat.
Företagsklimat.Foto: Anders Wiklund/TT

Företagsklimat. Vad är det egentligen? Svenskt Näringsliv definierar det som ”summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen”.

För att ta redan på hur entreprenörer och bolagsledningar ser på förutsättningarna att driva en verksamhet har arbetsgivarorganisationen under våren ställt frågor till 36 000 företag i hela landet, varav 3 740 i Skåne. Av deras svar framgår att vår landsända uppfattas som snäppet bättre än övriga riket. Medelbetyget hamnar här på 3,6 på en femgradig skala, jämfört med 3,4 nationellt.

”Östra Göinge och Osby klarar sig fint och höjer sina betyg rejält. Mer bekymmersamt är att Hässleholm hamnar på jumboplatsen och Kristianstad ligger också under snittet med betyget 3,2.”
Annons

I undersökningen 26 av de 33 skånska kommunerna högre omdöme än tidigare år. Höganäs är bäst i klassen med 4,4 – ett resultat som andra kommuner bör försöka nå. Östra Göinge och Osby klarar sig fint och höjer sina betyg rejält. Mer bekymmersamt är att Hässleholm hamnar på jumboplatsen och Kristianstad ligger också under snittet med betyget 3,2.

Företagsklimatet förbättras glädjande nog på de flesta områden. Mobilnät och bredband, allmänhetens attityder och konkurrens från kommunens verksamheter får klart godkänt. Däremot finns det, enligt företagarna, en del att önska rörande dialogen med kommunens beslutsfattare, skolans kontakter med det lokala näringslivet samt upphandlingar.

Det är dock oroväckande att var tionde företag uppger att kommunerna i hög utsträckning konkurrerar med dem. Det är oerhört viktigt att det offentliga inte använder sin storlek och skattebetalarnas pengar till att tränga undan privata aktörer.

27 procent av företagen uppger också att brottslighet och otrygghet påverkar dem negativt och hela 49 procent sätter dessa frågor överst på listan över vad som behöver bli bättre. Något för alla kommuner och Polisen att fundera på.

Större företag är påtagligt mer nöjda med företagsklimatet än bolagen med få anställda. Här finns saker att lära – och göra något åt – för politiker och tjänstemän som styr över regelverk och annat som påverkar förutsättningarna att göra bra affärer.

Småföretag är avgörande för att skapa mer utveckling, tillväxt och sysselsättning. Detta är särskilt viktigt i nordöstra Skåne där arbetslösheten är högre än i övriga landet och regionen. I mars var den 10,6 procent i Skåne, och 8,4 procent i Sverige. Det är framför allt unga mellan 18 och 24 år som går utan arbete – i mars saknade var sjätte av dem jobb här.

Trots coronakrisen ökade emellertid nyföretagandet i det nordöstra hörnet av Skåne under förra året, enligt en konjunkturrapport som också presenterades på tisdagen. Den är utförd av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne.

”Varför inte sträva efter 5,0 i företagsklimat?”

I Kristianstad grundades faktiskt totalt 537 nya företag under 2020, vilket är 46 fler än 2019. Totalt sett startades 1 042 nya företag i nordöstra Skåne i fjol, en ökning med 54 stycken. Samtidigt minskade antalet konkurser.

Nordöstra Skånes branschstruktur med många jobb inom tillverkning, handel och bygg – som delvis har gynnats av pandemin – har bidragit till att man här klarat sig relativt bra, förklarar rapportförfattarna.

Gott så. Men bra kan bli bättre. Varför inte sträva efter 5,0 i företagsklimat?

Annons

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons