Annons

Äldreboenden inför besöksstopp

Vardaga, som driver äldreboendet Lindgården i Broby, har infört ett omedelbart besöksstopp. En försiktighetsåtgärd för att inte få in smittan bland de äldre.
Broby • Publicerad 12 mars 2020
Äldreboendet Lindgården i Broby var först ut i Östra Göinge med besöksstopp.
Äldreboendet Lindgården i Broby var först ut i Östra Göinge med besöksstopp.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Under onsdagen fattade ledningen på den privata vårdkoncernen Vardaga beslutet att stoppa alla besökare till dem som bor på Lindgården. Beslutet togs på förmiddagen och under eftermiddagen stod det klart att Vardaga i hela landet också tagit beslut om att införa besöksstopp.

Med besöksstoppet följer också att Träffpunkten på torsdagar och Gudstjänsten på fredagar ställs in. Den populära gymnastiken kommer att ändra form och hållas i mindre grupp på de olika avdelningarna. Åtgärderna vidtas för att minska risken för att coronaviruset ska drabba någon av de äldre som alla är i riskgruppen.

Annons

– Det är inte alltid man förstår hur sårbara äldre är. Det är kanske inte alltid man tänker på vilka smittorisker man utsätter våra äldre för, säger verksamhetschefen på Vardaga Lindgården, Liselott Nilsson-Klang.

Hon berättar att en närståendeträff var planerad till torsdagskvällen men de senaste beskeden kring coronaviruset fick dem på andra tankar.

Vissa besök kommer dock att tillåtas. Det handlar om boende som befinner sig i livets slutskede. Även vid andra extraordinära situationer kan det bli tal om att göra undantag.

– Man måste inse att möte mellan människor är ett behov, att skilja människor kan skapa oro och det i sig är inte bra, säger Liselott Nilsson-Klang, som understryker att hon tror att beslutet är bra.

Än så länge har hon bara fått positiv respons.

– De tycker att vi tar ansvar för våra kunder.

– Det handlar också om att se till att vi kan hålla en bra vårdkvalité och att det ska finnas frisk vårdpersonal på plats.

För att man inte ska riskera smitta har man också infört kontinuerlig observation av basala hygienrutiner, veckovis. Hygienrutinerna kan handla om användning av handsprit, skyddshandskar, engångsförkläde, och var de slängs, städning, rengöring av ytor samt hantering av smutstvätt.

– Det innebär att vi gör flygande inspektion ute i verksamheten för att se att hygienrutiner följs. Vi har haft mycket bra resultat, ser man något som inte är rätt så följer man upp med samtal för den person det gäller.

– Det som är extra bra är att vi redan har satt de här rutinerna ordentligt, det underlättar mycket, säger verksamhetschefen, som berättar att besöksstoppet utvärderas efterhand.

Annons

Även de kommunala särskilda boendena, Skogsbrynet och Västanvid, kommer att följa efter och införa besöksstopp. Verksamhetschefen för Hälsa och omsorg, Monica Dahl, säger att det bara är en tidsfråga och att hon kallat till ett möte där man kommer att ta beslutet under torsdagseftermiddagen.

– Vi har satt upp lappar sedan tidigare om att man ska vara fullt frisk för att besöka våra äldre men vi följer hela tiden utvecklingen. Nu har WHO sagt att det är en pandemi och lokalt kommer vi att stänga ner de mötesplatserna som finns på våra äldreboenden. Inte heller kommer vi att ta emot frivilligarbetare, vi pausar den verksamheten, säger Monica Dahl, som påpekar att man inte ska glömma att det finns andra mötesplatser att vända sig till.

Hon berättar att man gått ut med information till vård- och omsorgspersonal med nolltolerans om de är infekterade.

Man har också minskat riskerna inom tjänstemannagruppen genom att förlägga alla möten till Skype-möten via datorn.

Här saknas innehåll

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons