Annons

Håkan Pihl saknar plan B och C

Håkan Pihl har rätt när han säger att man kan vattensäkra tomten. Men vad kommer kalaset att kosta oss skattebetalare?
Replik • Publicerad 14 januari 2021 • Uppdaterad 15 januari 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högskolan i Kristianstad vill flytta till badhustomten vid Barbacka.
Högskolan i Kristianstad vill flytta till badhustomten vid Barbacka.Foto: jens christian

Rektor Håkan Pihl ser tydligen inga andra alternativ än att bygga sitt monument just på badhustomten. Om han nu inte får badhustomten vad har han då för alternativ? Var finns plan B och C.

Badhustomten är inklämd mellan Helgeå och järnvägen och där finns inget utrymme till att parkera bilar. Just parkeringsplatser för bilar är något som Håkan Pihl konsekvent undviker att ventilera. I framtiden kan man tänka sig att järnvägen mellan Kristianstad och Åhus trafikeras av persontåg, vilket ytterligare skulle bromsa och försvåra passagen mellan badhustomten och centrum.

Annons

I sin artikel i Kristianstadsbladet lämnar eller utelämnar Håkan Pihl viktig information om universitets och högskolors etableringar runt om i Sverige.

Exemplet Malmö är inte ens sant, då universitet är spritt på många olika lokaler runt om i stan.

Dessutom fungerar inte lokalerna i hamnen speciellt bra då lärarna och forskarna väljer att arbeta hemifrån i stor utsträckning, arbetsmiljön är dålig, det råder trångboddhet i de aktivitetsbaserade lokaler som personalen inte vill jobba i, hälften jobbar hemifrån. Nu ska man efter några år bygga om lokalerna för 20 nya statliga skattemiljoner. Lärarna och forskarna kommer nu äntligen att få personliga enskilda arbetsplatser som man önskade från början. Med andra ord Malmö är inget bra exempel.

Håkan Pihl utelämnar universiteten i Örebro, Växjö och Linköping som har samma lokalisering som Högskolan Kristianstad. De ligger alla i utkanten av städerna och fungerar mycket bra. ”Trots deras dåliga läge enligt Håkan Pihl.”

Hur kan Högskolan Kristianstad ha så många sökande till sina utbildningar om lokalerna är dåliga (felbyggda) och högskolan ligger på fel plats?

Jag vet att högskolan hyr större föreläsnings salar av både Krinova och Kulturkvarteren, vilket är bra. Men hur kommer föreläsningar att genomföras i framtiden, jag tror på digitala föreläsningar där studenterna kan kommunicera och lagra föreläsningarna, som man sedan kan ta fram och repetera vid senare tillfälle. Digitala föreläsningar blir effektivare ur inlärningssynpunkt än de fysiska engångsföreläsningarna.

Nu när Akademiska Hus vill sälja Högskolan innan lokalfrågan är löst, kan uppfattas som att man vill pressa kommunen att erbjuda badhustomten. Akademiska Hus har tydligen en skattkista att ösa ur.

Kommunen kan inte hindra försäljningen men kommunpolitikerna kan besluta vilken tomt man vill erbjuda högskolan i framtiden.

Erbjud högskolan en tomt nära nuvarande högskola där nyetablering sker av olika verksamheter och är ett spännande expansivt område. Badhustomten ligger fel och kräver omfattande investeringar för att göra den vattensäker. Håkan Pihl har rätt när han säger att man kan vattensäkra tomten. Men vad kommer kalaset att kosta oss skattebetalare, via den statliga och kommunala skatten?

Var finns de kritiska kommunalpolitikerna? Eller är alla Ja- sägare?

Leif Isaksson

Annons
Annons
Annons
Annons