Annons

Vi kan inte längre ta emot de utsatta eleverna

Hemlöshet bland unga i Kristianstad är ett kollektivt misslyckande för kommunen, samhället och skolan. Jag är som rektor på Framtidsgymnasiet i Kristianstad väl bekant med de utsatta ungdomarnas situation, skriver Bo Berntsson.
Utanförskap • Publicerad 12 september 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vilka krav kan man som lärare ställa på en elev som sovit en natt hos en kompis 20 mil bort eller på en parkbänk?
Vilka krav kan man som lärare ställa på en elev som sovit en natt hos en kompis 20 mil bort eller på en parkbänk?Foto: Janerik Henriksson/TT

Depression, koncentrationssvårigheter och varierad närvaro i skolan är vardag för dessa ungdomar. Att inte veta var du ska sova, eller när du får mat nästa gång. När vi pratar med hemlösa elever på vår skola säger de att den bästa dagen i skolan är måndagar för då får de mat igen. Värst är fredagar för då väntar helgen utan mat.

Samtidigt ska dessa elever hålla sig till skolans regler och förpliktelser, ha god närvaro och koncentration under lektionstid. Vilka krav kan man som lärare ställa på en elev som sovit en natt hos en kompis 20 mil bort eller på en parkbänk?

”Utsatta ungdomar har ofta en misslyckad skolgång med sig i bagaget.”
Annons

Vi försöker göra så mycket vi kan för att hjälpa utsatta ungdomar som går på vår skola. Det gör vi bland annat genom att erbjuda en utbildning som eleverna kan tillgodogöra sig, oavsett vilka betyg de har med sig från grundskolan. Utöver det så serverar vi gratis frukost till våra elever varje dag, i form av smörgåsar, kaffe och chokladmjölk. I julas tog vi ett gemensamt beslut att inte dela ut någon gåva till personalen. Istället öppnade vi upp vår skola under julhelgen med hjälp av vår skolpersonal som ställde upp under sin ledighet.

Hit fick de hemlösa komma och få mat, vi hade även julbord och nyårsmiddag. Vi hade kurator och psykolog på plats för de ungdomar som hade behov av att prata med någon. Vi fick också hjälp av näringslivet i Kristianstad som sponsrade med i kläder och mat.

”Nu är dessa elever istället hänvisade till ett begränsat antal skolor där det inte är självklart att utbildningen har en tydlig yrkesinriktad prägel.”

Utsatta ungdomar har ofta en misslyckad skolgång med sig i bagaget. Vi vill även fortsättningsvis vara ett stöd för eleverna att ta sig in i det svenska samhället och genom att erbjuda dem en utbildning som förbereder dem för arbetsmarknaden. Något vi har lyckats väl med de senaste åren. Tyvärr har kommunen beslutat att eleverna som vill läsa individuellt alternativ eller yrkesintroduktion inte längre kan välja vår skola. Nu är dessa elever istället hänvisade till ett begränsat antal skolor där det inte är självklart att utbildningen har en tydlig yrkesinriktad prägel.

Vi vill att kommunen samverkar med vår skola igen, så att vi tillsammans kan hjälpas åt att ge en bra utbildning för de utsatta gymnasieeleverna. Vi har alla ett ansvar för att ge dessa ungdomar en chans att etablera sig i samhället. Vi tror att vi tillsammans, kommun och privata aktörer, har större möjlighet att hjälpa dem att ta sig vidare i livet.

Bo Berntsson

rektor Framtidsgymnasiet Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons