Annons

Om Kinas nya säkerhetslag och Hongkong

Det skrivs nu mycket om Kinas nya lagstiftning rörande Hongkong. Vår utrikesminister, Ann Linde, är mycket kritisk till utvecklingen i Hongkong. ”Tydliga och skarpa uttalanden från EU” är det främsta vapnet att ta till mot Kina anser hon. Sveriges inställning är att kräva sanktioner i EU – men det finns inget stöd. Därför är det, enligt henne, viktigt med tydliga uttalanden från EU, skriver Rolf Nilsson i Ekestad.
Säkerhetslagar • Publicerad 4 juli 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utrikesminister Ann Linde (S) borde sluta lägga sig i Kinas interna angelägenheter, anser skribenten.
Utrikesminister Ann Linde (S) borde sluta lägga sig i Kinas interna angelägenheter, anser skribenten.Foto: Anders Wiklund/TT

Själv har jag flera gånger resultatlöst skrivit till SVT/SR och bett dem jämföra med andra länders motsvarande lagstiftning. Självklart måste jag som medborgare ha hela kontexten klar för mig för att förstå.

Hongkong har tillhört Kina i minst 2 000 år, så när som på 156 års ockupation av Storbritannien (Skåne har tillhört Sverige i 362 år). USA har en lång meritlista av stöd och finansiering av omstörtande verksamhet i misshagliga länder, inte minst i Latinamerika, men också i Ukraina, Mellanöstern och i Hongkong mot Kina.

Annons

Alla länder (inte minst USA och UK) har en säkerhetslagstiftning. Så här ser Sveriges ut, jämför med Kinas och döm själv:

19 kap. Om brott mot Sveriges säkerhet

1 § Den som, med uppsåt att riket eller del därav ska, med våldsamma eller annars lagstridiga medel eller med utländskt bistånd, läggas under främmande makt eller bringas i beroende av sådan makt eller att del av riket på så sätt ska lösryckas, företar en handling som innebär fara för uppsåtets förverkligande, döms för högförräderi till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller på livstid eller, om faran var ringa, till fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Om någon, med uppsåt att åtgärd eller beslut av statschefen, regeringen, riksdagen eller högsta domarmakten ska med utländskt bistånd framtvingas eller hindras, företar en handling som innebär fara för detta, döms också för högförräderi. Lag (2009:396).

2 § Den som med våldsamma medel eller utländskt bistånd framkallar fara för att riket skall invecklas i krig eller andra fientligheter, dömes, om det ej är högförräderi, för krigsanstiftan till fängelse, lägst två och högst åtta år.

Ann Linde borde:

  • sluta att lägga sig i Kinas interna angelägenheter.
  • verka för att avskaffa sanktionerna mot Syrien, vilka enbart drabbar en redan plågad civilbefolkning, framför allt gamla, kvinnor och barn.
  • upphöra att stödja den icke folkvalde Juan Guaido i Venezuela.
  • verka för hårda sanktioner mot Israel mot bakgrund av deras ständiga folkrättsbrott, inte minst deras aktuella planer på att annektera Jordandalen och därigenom i praktiken införa en apartheidstat.

Rolf Nilsson

Ekestad

Annons
Annons
Annons
Annons