Annons

Var är humanismen i argumentationen?

Vår dagliga morgontidning Kristianstadsbladet säger sig vara liberal och verka för humanistiska värderingar.
Arbetsmarknad • Publicerad 15 mars 2023 • Uppdaterad 16 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Har matbuden som sladdar runt på sina cyklar och mopeder för hög lön och för stor trygghet?
Har matbuden som sladdar runt på sina cyklar och mopeder för hög lön och för stor trygghet?Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Det låter hyggligt i en tid då människovärdet kränks och vi får höra att människor har mindre värde på grundval av härkomst och bakgrund. Då behövs en stark humanism. Därför att det glädjande att politiska redaktören Sofia Nerbrand polemiserar och argumenterar mot att högerpartierna i Tidöavtalets SD-omkramning, driver frågan om aktiv ”återvandring” av flyktingar(Kb/NSk 9 mars). Men Nerbrands fortsatta argumentation förskräcker. ”Lägre ingångslöner och flexiblare arbetsmarknad och lägre skatter skulle öppna för en större servicesektor där även långtidsarbetslösa invandrare får jobb. Och den hårt arbetande medelklassen skulle få råd att köpa mer tjänster för att få livspusslet att gå ihop” enligt Nerbrand.

Undersköterskor, butiksanställda, vaktmästare, tidningsbud, restauranganställda, städare och matbuden som sladdar med cyklar och mopeder, med flera, har alltså för hög lön och för stor trygghet. Jag rekommenderar ett besök i klädbutik och samtal med personalen om ”flexiblare arbetsrätt”, eller att faktiskt studera ingångslöner för serviceyrken. Jag vill hävda att det är hårt arbetande människor, ofta i en låglönesektor där man omöjligen kan ”köpa tjänster” för att klara livspusslet.

”Det är utmanande och direkt farligt att sortera människor klassmässigt och tro att samhället kan vara och förbli anständigt när en så kallat ”hårt arbetande” medelklass ska premieras.”
Annons

Jag har ingenting emot att människor köper service. Men det ska i grunden ske genom egen betalningsförmåga, inte att vi andra subventionerar genom skattenedsättning eller dåliga löner och arbetsvillkor. Det är utmanande och direkt farligt att sortera människor klassmässigt och tro att samhället kan vara och förbli anständigt när en så kallat ”hårt arbetande” medelklass ska premieras.

Med min samhällssyn behövs både rektorn och vaktmästaren, redaktören och tidningsbudet, verkstadschefen och svarvaren. De utför olika uppgifter och de allra flesta är hårt arbetande. Ett samhälle där solidaritet mellan människor understödjes, strävar mot jämlikhet ger ett friare samhälle för alla människor. Denna tanke vann mig som ung och som pensionär med goda levnadsvillkor har min uppfattning förstärkts. Ett egoistiskt samhälle är ett kallare och ensligare samhälle.

Peter Persson

...

Svar direkt: Peter Persson kan vara lugn. Ledarsidan är liberal och står upp för humanistiska värden.

Replikskiftet med migrationsminister Maria Malmer Stenergard handlade om att påpeka att alla människor är en tillgång – men de behöver få rätt förutsättningar att kunna försörja sig själva. Det stora utanförskapet i Sverige är ett systemfel som har många orsaker och karakteristika, men det är otvetydigt så att lägre kostnader för att anställa skulle ge större möjligheter för långtidsarbetslösa invandrare att jobba inom exempelvis servicesektorn. De skulle då göra en stor insats – skräddare, trädgårdsmästare, barberare, kökspersonal, städare, chaufförer med flera utför alla värdefulla tjänster, som i dag antingen inte blir utförda alls eller görs oavlönat av sönderstressade småbarnsföräldrar.

Att fler lönearbetar handlar således om att alla vinner på det.

I dag får 725 000 personer olika form av bidrag i stället för att gå till ett jobb. Det är både ohållbart och orättvist.

Regeringen borde därför sänka trösklarna på arbetsmarknaden – inte betala för att arbetsföra personer ska ”återvända hem”.

Sofia Nerbrand, politisk redaktör

Sofia Nerbrand, politisk redaktör.
Sofia Nerbrand, politisk redaktör.
Annons
Annons
Annons
Annons