Annons
Nyheter

Nato: Vi stänger inte dörren till nya medlemmar

Nato hoppas på fler samtal och återöppnade kontor efter "svåra och ärliga" samtal med Ryssland i Bryssel.
Moskvas krav på att sluta ta in nya Nato-medlemmar avfärdas återigen.
Ukraina • Publicerad 12 januari 2022
Ryske biträdande försvarsministern Aleksandr Fomin (vänster) och biträdande utrikesministern Aleksandr Grusjko (mitten) tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför onsdagens möte i Bryssel.
Ryske biträdande försvarsministern Aleksandr Fomin (vänster) och biträdande utrikesministern Aleksandr Grusjko (mitten) tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför onsdagens möte i Bryssel.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT
Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko deltar i onsdagens möte i Bryssel med de 30 Nato-ländernas ambassadörer. Arkivbild.
Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko deltar i onsdagens möte i Bryssel med de 30 Nato-ländernas ambassadörer. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

I ett dimmigt och januarifuktigt Bryssel träffade representanter för de 30 Nato-länderna på onsdagen Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko och biträdande försvarsministern Aleksandr Fomin. Mötet var det första i Nato-Ryssland-rådet sedan 2019.

Efter tre timmars tuffa diskussioner höll Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg presskonferens.

Annons

– Det här var inte någon enkel diskussion, men det är också just därför den var så viktig. Det råder stora skillnader mellan Nato och Ryssland i de här frågorna. De kommer inte att vara enkla att överbrygga, men det är ett positivt tecken att alla nu suttit ned vid samma bord, sade Stoltenberg.

Inget veto

Ryssland framförde officiellt sina krav på Nato, bland annat om att inte längre ta in några nya medlemmar i militäralliansen. Svaret blev det väntade.

– Vi kommer inte att slå igen dörren till Natos öppna dörr-policy, sade USA:s biträdande utrikesminister Wendy Sherman efter mötet.

Det ryska kravet är främst inriktat mot att hindra Ukraina från att gå med i Nato. Men det är inget för Moskva att fundera på, anser Nato-länderna.

– Naturligtvis kan inte Ryssland lägga in något veto mot att Ukraina blir Nato-medlem eller inte. I slutändan är det endast Ukraina och Nato-medlemmarna som beslutar om medlemskap, fastslog Jens Stoltenberg.

Fler samtal

Ytterligare samtal ska föras, meddelade Nato-chefen, bland annat för att diskutera konkreta sätt för att öka öppenheten kring militära övningar.

– Vi är redo att lägga konkreta förslag på bordet. Men vi måste vara redo för att Ryssland återigen väljer konfrontation. Därför gjorde vi klart att allt användande av våld mot Ukraina kommer att vara ett allvarligt misstag från rysk sida och kommer till hög kostnad, sade Jens Stoltenberg.

Bollen ligger dock hos Ryssland när det gäller nya möten. Några svar på Nato-förslagen gavs inte av ministrarna Grusjko och Fomin under onsdagen.

Enligt Stoltenberg är det även upp till Ryssland att avgöra om ett återöppnande av de kontor som Ryssland ensidigt stängde i höstas då Nato anklagade åtta ryska tjänstemän för spioneri.

– Vi är beredda att öppna igen. Det var ju Ryssland som stängde Natos kontor i Moskva och Rysslands kontor i Bryssel, men ett av de många förslag vi lagt på bordet är att öppna dem igen, säger Stoltenberg i en separat intervju med TT, SR Ekot och finska nyhetsbyrån STT.

Inget hot från Ukraina

Annons

Onsdagens möte hölls sedan rysk militär upptrappning vid gränsen mot Ukraina skapat oro för en ny rysk invasion av landet. Ryssland hävdar envist att man inte har några sådana planer – men har svårt att övertyga.

Nato-chefen svarade med emfas när ryska journalister på presskonferensen ifrågasatte Nato-stödet till Ukraina.

– Hela idén att Ukraina skulle utgöra ett hot mot Ryssland är att sätta allt upp och ned. Det är Ryssland som har angripit Ukraina, betonade Stoltenberg på sin presskonferens.

USA:s biträdande utrikesminister var lika skarp i tonen.

– Nato har aldrig utvidgats genom våld eller påtryckningar. Det är länders egna val att komma till Nato och söka medlemskap. Det är Ryssland som har orsakat den här krisen och det är upp till Ryssland att trappa ned, sade Wendy Sherman.

Fakta: Natos utvidgningar

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.

Därefter har ytterligare 18 länder tillkommit:

1952: Grekland och Turkiet.

1955: Västtyskland (hela Tyskland från 1990).

1982: Spanien.

1999: Polen, Tjeckien och Ungern.

2004: Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien.

2009: Albanien och Kroatien.

2017: Montenegro.

2020: Nordmakedonien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons