Annons

Förening uppgiven – polisen highlightar

Återigen har hembygdsparken utsatts för skadegörelse – på dagtid. De ideella krafterna som lägger ner mycket arbete i parken är uppgivna och känner sig ensamma i kampen mot vandalisering.
Broby • Publicerad 15 maj 2020
100 sönderslagna rutor per år i parken, i onsdags var det dags igen.
100 sönderslagna rutor per år i parken, i onsdags var det dags igen.Foto: Mikael Persson

Under onsdagen blev ännu ett av hembygdsparkens hus utsatt för skadegörelse när hembygdsföreningens representanter var där på morgonen var allt okej, men på eftermiddagen hade alla fönsterrutor krossats.

– Vi känner en hopplöshet, säger hembygdsföreningens ordförande Sven Jensén med uppgiven ton.

Annons

Mest besviken är han över, som han ser det, Göingeskolans lama inställning och skolchefens uttalande som han tolkar som att de inte ser det som skolans problem, trots att fenomenet förknippats med att många av Göingeskolans elever använder parken som rökruta.

– Skolchefen säger ju att skolan inte kan göra något åt det, tycker ordförande.

Skadegörelsen i parken har kostat hembygdsföreningen en hel del pengar.

– Sedan har vi ju snälla människor som bistått oss, konstaterar han.

Men att kontinuerligt lägga pengar på att återställa efter upprepad skadegörelse samt nedskräpning i parken är inget roligt.

Det är inte mycket mer hembygdsföreningen kan göra, än att försöka prata med ungdomarna.

– Det är ju en öppen park och alla är välkomna att vara här, det vill säga om de sköter sig.

Förutom missnöjet med responsen från skolan har hembygdsföreningen tappat tilltron till polisen. Hembygdsföreningens ordförande Sven Jensén berättar att man vid ett tillfälle lyckats identifiera en person som slog sönder 32 glasrutor men att det avskrevs som ringa förseelse.

Han hyser inte mycket hopp om att den senaste anmälan ska resultera i några åtgärder. Sven Jensén räknar med att ärendet kommer att skrivas av direkt.

– Jag har full förståelse för att hembygdsföreningens representanter upplever det som frustrerande, säger lokalpolisområdeschefen Pär Cederholm som understryker att avskrivna ärenden inte betyder att de tas bort, utan kommer det in nya uppgifter så går de att ta upp igen.

Annons

– Men ofta är det rent utredningsmässigt svårt att få fram bevisning.

– Tyvärr kan vi inte ha polis stående i hembygdsparken, däremot kan vi ta upp frågan på våra veckomöten med kommunen och göra förändringar i den patrullering vi redan har, säger Cederholm som blir förvånad när han får höra att vandaliseringen sker på dagtid.

Han påpekar också att det i första hand inte kan anses vara en polissak om problemen anses vara rökande elever på Göingeskolan. Mycket landar helt enkelt på kommunen.

– Det eleverna gör under skoltid lyder under lagen om skolplikt och skolan har möjlighet att sätta upp vilka regler som gäller för att lämna skolområdet.

Pär Cederholm säger att polisen visst kan tänka sig att bistå.

– Vi har i dag ett gott samarbete med Östra Göinge kommun. Om eleverna inte följer reglerna kan skolan göra anmälan som leder till ungdomsutredning och på det viset kan polisen bli en del i det arbetet.

Förutom att polisen tänker ta tag i de saker de kan så har kommunchefen, Jonas Rydberg, uttryckt att de ska göra allt man kan för att hjälpa hembygdsföreningen.

– Jag har alltid upplevt att han stödjer oss, understryker Sven Jensén.

Under torsdagen tog Kristianstadsbladet reporter en tur till hembygdsparken för att höra ungdomarnas syn på saken. Men där var det tomt, så när som på ronderande fältare. Några elever från Göingeskolan syntes inte till i parken, i stället verkar de ha en rökruta, inne på skolans område.

Även Göingeskolans rektor har under dagen hört av sig via mejl till hembygdsföreningen.

Annons

”Vi på skolan tar vårt ansvar genom förebyggande samtal med våra elever. Det innebär samtal på mentorstid och lektionstid, elevrådet engagerar sig och vi har enskilda samtal med elever. Bryter eleverna mot reglerna tar vi kontakt med föräldrar och det kan även leda till polisanmälan”, skriver rektorn i ett mejl som han även sänder till Kristianstadsbladet.

Han påpekar också att han hoppas att det inte är elever som är skyldiga till fönsterkrossningen i parken och att skolans personal har en skyldighet att hjälpa till att identifiera de skyldiga, om de kan, och att de kommer att göra det.

Rektorn bjuder också in medlemmar från föreningen för att tillsammans komma på idéer för att kunna jobba mer för att skapa intresse och förståelse för bygdens kulturarv.

Fakta

Rökning

Det är inte olagligt att röka eller inneha cigaretter om man är under 18 år, däremot att sälja till sådana som är yngre än 18. Enligt tobakslagen får man dock inte röka på exempelvis skolgården.

Hembygdsföreningen har tröttnat på all skadegörelse och nedskräpning i parken.
Hembygdsföreningen har tröttnat på all skadegörelse och nedskräpning i parken.Foto: Mikael Persson
Hembygdsparken i Broby utsatt för skadegörelse – igen.
Hembygdsparken i Broby utsatt för skadegörelse – igen.Foto: Mikael Persson
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons