Annons

Pontus – en demokratins väktare

Pontus Tallberg ser till att demokratin i världen efterlevs. Som internationell valobservatör har han övervakat val i Ukraina, Georgien och nu senast Belarus. Dessutom är han en av alla Kristianstadsbor som faktiskt fått Nobelpriset!
Kristianstad • Publicerad 10 december 2019 • Uppdaterad 13 december 2019
Pontus Tallberg, utredare på Skatteverket och valobservatör i världen.Foto: Mikael Persson

Samhällsfrågor har alltid intresserat Pontus Tallberg. Specifikt politiska val, kanske sedan han första gången deltog som valarbetare i Nyköping inför valet 1985. Sedan dess har han arbetat med val – som opolitisk valarbetare – i varje svenskt val. Vid senaste svenska valet var han ordförande i Nosabys valdistrikt och han sitter sedan årsskiftet i kommunens valnämnd. Det kan tyckas vara småpotatis om man jämför med de internationella uppdrag han har haft för både FN och OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), men för Pontus är själva valet lika intressant och demokratiskt viktigt vart det än sker.

– Man lär sig alltid något nytt.

Annons

Hans första erfarenhet kom 1989, då han var valövervakare i Namibia åt FN.

– Det var första gången de hade val. Vi var övervakare tillsammans med sydafrikaner och då kunde vi lägga oss i där och då om vi såg några oegentligheter. Nu, i OSSE, ska vi bara observera.

Pontus hade tidigare varit i FN-tjänst i Mellanöstern, på UNEF:s högkvarter i Ismalia i Egypten.

– Det är fel att säga att det var ett äventyr, men jag var ung, det var kul och en bra livserfarenhet.

Han har också forskat utomlands, i Prag. Till vardags arbetar Pontus som utredare på Skatteverket i Malmö. Han kommer från Falun, men hamnade i Skåne 2001 då han började jobba på Region Skåne med det regionala självstyret.

Senaste uppdraget var att observera vid valet i Belarus.Foto: Mikael Persson

Nambiaövervakningen gav dock mersmak. Pontus sökte uppdrag som valobservatör 2016 hos Folke Bernadotteakademin som bland annat förser EU:s och OSSE:s internationella valinsatser med personal.

– De har en lista med drygt 250 personer i en resursbas som gått utbildning och är redo att åka. Jag hade turen att bli antagen. Många av oss är redan i statlig eller kommunal tjänst och har olika former av samhällsplanerande uppdrag.

Hans erfarenhet från den svenska valapparaten uppfyllde ett kriterium, hans arbete utomlands i FN-tjänst likaså. Första uppdraget var Georgiens presidentval 2018. Av 500 OSSE-observatörer var ett 20-tal svenska.

– Andra gången var det i Ukraina och tredje i Belarus. Inför varje runda får man en utbildning på hemmaplan om landet. Väl på plats får man en briefing för alla observatörer om hur valrörelsen gått till och olika praktiska frågor.

I Belarus var det fest med buffé och musik i vallokalen.Foto: Pontus Tallberg

Sedan sätts man samman i team om två, med observatörer från olika stater och med olika erfarenhet och ålder. Man placeras sedan ut i en del av landet där man under hela valdagen åker runt till olika valstationer.

Annons

– I Belarus innebar det att vi åkte fyra timmar i buss ut till vår placering. Vi hade 30 olika valstationer att besöka. Vi har ett formulär som vi fyller i digitalt där vi bland annat observerar om man kontrollerar id, hur valurnan är placerad och liknande.

OSSE har innan valet haft ett par långtidsobservatörer som följt valrörelsen på plats i ett par månader. Redan dagen efter valet kommer OSSE med en preliminär rapport.

– Ofta går valet i sig korrekt till, men det finns vanligen saker som kan förbättras. Men i Belarus kunde vi inte följa rösträkningen fullt ut vilket förstås är av stor betydelse.

Pontus Tallberg, Hammar, är en av 250 svenska observatörer som står beredda att gå ut i tjänst när det drar ihop sig till val i olika länder.Foto: Mikael Persson

Pontus berättar om några väldigt intensiva dagar, som alltid avslutas med återkoppling, utvärdering och ett avskedsparty för valobservatörerna.

– Det är intressant att följa andra länders val, man får en djupare kännedom om landet och som observatörer träffar vi många olika människor. Vi blir väl mottagna och bjuds ofta på fika. I Belarus var valdagen en festdag med mycket sång och musik.

Han menar att uppdraget ger honom en bra genomgång av landet i sig, om dess historia, politik och olika aktuella aktörer. Det bidrar till att förstå världen. Han kan också notera att en hel del påpekande som gjorts av OSSE genom åren har lett till förbättringar. Som tillgängligheten för funktionshindrade till exempel.

Han har ingen ny observatörsresa inplanerad, men kommer att anmäla sig på nytt när det passar med jobbet.

– Jag har tänkt jobba ett tag till och att åka med OSSE, det vill jag göra så länge jag orkar.

Fakta

OSSE

Står för: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. OSCE är dess engelska namn (Organization for Security and Co-operation in Europe).

Skapades: 1972 som ett forum för förhandling mellan öst och väst.

Syfte: Förebygga krig mellan de europeiska staterna, främja ekonomiskt samarbete samt slå vakt om mänskliga rättigheter, demokrati, och rättstatens principer i medlemsländerna.

Medlemmar: 57 länder (i Europa, Centralasien och Nordamerika) som bland annat skickar ut observatörer som övervakar val, ser över lagstiftning och ger rekommendationer om hur staterna ska utveckla demokratiska och hållbara institutioner.

Nuvarande ordförandeland: Slovakien. Albanien tar över 2020 och Sverige blir ordförande 2021.

Källa: Utrikespolitiska institutet och OSSE

Fakta

Pontus Tallberg

Bor: I Hammar, kommer från Falun.

Ålder: 64 år.

Familj: Är gift och har två barn på andra orter.

Yrke: Utredare på Skatteverket.

Gör också: Observerar val i OSSE:s regi. Har varit i Georgien, Ukraina och Belarus. Samt Namibia under FN-flagg.

Fritid: Är samhällsintresserad. Läser en hel del skönlitteratur, men just nu har han gett sig i kast med Alf Henrikssons ”Antikens historia”.

Nobels fredspris: ”Jag och många kristianstadsbor med mig har faktiskt del i Nobels fredspris. Det gick 1988 till FN:s fredsbevarande styrkor och alla vi som varit i den tjänsten tycker jag ska vara stolta över vår insats och det priset.”

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons