Annons

Vart ska hyresgästerna ta vägen, Sofia Nerbrand?

Kristianstadsbladets ledarskribent Sofia Nerbrand skrev nyligen att ”sälj allmännyttan till enskilda invånare som har större nytta av den.” Hur tänker hon egentligen?
Almännyttan • Publicerad 20 maj 2021 • Uppdaterad 21 maj 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”ABK har ett gott rykte bland hyresgäster och folk trivs och mig veterligt dräller det inte heller av tomma lägenheter.”
”ABK har ett gott rykte bland hyresgäster och folk trivs och mig veterligt dräller det inte heller av tomma lägenheter.”Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sofia Nerbrand är ett lyft för ledarsidan– för det mesta. Men i onsdags 12 maj blev det ett verkligt stolpskott.

Hon gav sig på allmännyttan, alltså ABK och menade att man borde säljs allmännyttan till enskilda invånare ”som har större nytta av den.”

Annons

Nu undrar jag: Har inte nuvarande hyresgäster någon nytta av sitt boende?

Givetvis gav hon samtidigt en liten hyllning till kapitalismen. Och angående klottrandet på allmän plats och hyreshus, är det säkert en del inblandade som är villaboende. Tror verkligen Sofia Nerbrand att enbart hyresgäster ägnar sig åt klottrande?

Inte alla som äger sitt boende har behövt ta risker eller göra några investeringar.

”Sofia Nerbrand inbillar sig alltså att alla hyresgäster inte är sugna på att äga en bostadsrätt. Troligen är det väl så att det fattas pengar att " investera" i en dylik.”

Du nuddar ämnet med unga vars föräldrar kan stå för handpenning eller gå i borgen. Och sedan helt riktigt kan tjäna pengar bara genom att bo där. Jag läste till exempel nyligen om områden i Stockholm där värdet steg med 4 000 kronor i veckan.

Sofia Nerbrand inbillar sig alltså att alla hyresgäster inte är sugna på att äga en bostadsrätt. Troligen är det väl så att det fattas pengar att " investera" i en dylik.

Och när det gäller ungdomar saknas föräldrar som kan betala handpenning eller gå i borgen. Du skulle väl kunnat borga för någon.

Dessa ungdomar hjälps knappast av att slopa hyresregleringen, eftersom det gjorts ett antal undersökningar av vad som händer med hyran då. I Halmstad, för att ta ett exempel, beräknades den stiga med 19 procent. Kanon för hyresgästerna eller vad tror du.?

Och ABK har ett gott rykte bland hyresgäster och folk trivs. Mig veterligt dräller det inte heller av tomma lägenheter. Och varför är det bara allmännyttan som ska sälja? Det finns även privata hyresvärdar, många bra, men även mindre bra. Kan inte dessa sälja?

Men du är väl inne på samma linje som har skett bland annat i Stockholm där Alliansen slumpade bort lägenheter. På ett år hade många av dem fördubblat sitt värde. Och genom ett sådant förfarande stjäls kommun innevånarnas pengar. Det är vi invånare som har investerat i ABK. Och kommunen är vi alla.

"Det finns ingen anledning att kommuner satsar på stora bestånd av hyresfastigheter." Varför inte ? Allt är väl uthyrt.

Annons

Kommunen hade ett medborgarförslag på att sälja 3 000 lägenheter. Alltså en tredjedel av beståndet. Finns det 3 000 hågade spekulanter bland de cirka 9000 lägenheter som ABK har. Troligtvis inte. Utan som vanligt är det utomstående som kommer att köpa dom. Och var ska hyresgästerna ta vägen?

Kay Lönnqvist

Sofia Nerbrand svarar direkt:

En viktig anledning till att det inte byggs fler hyresrätter är att priset för att bo i dem är reglerat. Det leder i sin tur att många som vill ha ett hyresavtal inte får något – om de inte har de rätta kontakterna eller mycket kontanter att betala för ett svartkontrakt.

”Det är inte en kärnuppgift för en kommun att äga mycket mark och fastigheter.”

Rörligheten på bostadsmarknaden blir sämre, vilket är dyrt både för samhället och individen. Särskilt yngre har inte råd att flytta hemifrån eller till större städer med svår bostadsbrist. Således bör hyresregleringen avskaffas för nya lägenheter, medan de som har ett kontrakt tryggt kan bo kvar till samma kostnad som tidigare.

Sedan har många inte råd att köpa en bostad och hamnar därför ekonomiskt ohjälpligt efter dem som äger en bostadsrätt eller villa under medelåldern. Det skapar verkliga klyftor inom och mellan generationer. Incitamenten att utbilda sig och jobba har blivit helt snedvridna – att tjäna pengar på kapital är mycket enklare.

”Att lönearbeta sig förmögen är förmodligen svårast i Sverige i hela världen”, säger ekonomiprofessorn Daniel Waldenström i en intervju i Dagens Industri (11 maj) om skillnaderna i privatpersoners privatekonomi.

Sofia Nerbrand, ledarskribent.
Sofia Nerbrand, ledarskribent.Foto: Karl Melander

Att äga sitt hem ger därför flera fördelar för den enskilde: frihet, rådighet och avkastning. Därför bör ABK sälja en del av sitt bestånd, och gärna privata värdar med. Det är inte en kärnuppgift för en kommun att äga mycket mark och fastigheter. Fler borde få möjligheten att äga sin bostad.

Däremot är det som du skriver viktigt att man inte omvandlar och säljer hyresrätter för billigt. Dels ska kommuninvånarna inte skänka bort stora värden, dels blir det orättvist att de som får köpa snabbt kan göra en orimligt stor vinst.

Sofia Nerbrand

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons