Annons

”Med litteraturens hjälp kan vi resa till när och fjärran, till dåtid och framtid”

Corona-viruset sprider sig och oavsett om man är sjuk eller inte är det viktigt att ta ansvar. Många av oss kommer därför att ha en hemmahelg. Vi har frågat tre lokala kulturpersoner om deras bästa tips för att med kulturens hjälp få en bra helg.
Enkät • Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 26 mars 2020
Gymnasieläraren Jenny Edvardsson tycker det finns flera bra ungdomsböcker att upptäcka. Eller varför inte besöka Europas museer? Digitalt, alltså.
Gymnasieläraren Jenny Edvardsson tycker det finns flera bra ungdomsböcker att upptäcka. Eller varför inte besöka Europas museer? Digitalt, alltså.Foto: Tommy Svensson
”Ta hjälp av Google Arts & Culture och börja med ett svenskt museum som Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet, Världskulturmuseet eller Livrustkammaren innan du styr kosan ut i Europa och vidare ut i världen.”
Jenny Edvardsson
Gymnasieläraren Jenny Edvardsson.
Gymnasieläraren Jenny Edvardsson.Foto: Tommy Svensson

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, Wendesgymnasiet

– I dessa tider när möjligheten att resa är begränsad tänker jag att vi får ta hjälp av litteraturen. Med den kan vi resa till när och fjärran, till dåtid och framtid. Det finns egentligen inga begränsningar.

Annons

– Tillsammans med barn eller barnbarn kan vi besöka den enarmade pärlfiskaren Miranda när hon på havets botten letar efter ”Ögonstenen”. Det är en fantasy- och äventyrsberättelse i fyra delar skriven av Karin Erlandsson. Första delen heter ”Pärlfiskaren” (målgrupp 9-12 år). Har man yngre barn i sin närhet ska man passa på att ha filosofiska diskussioner utifrån Anna Fiskes ”Göra barn. Så går det till” eller ”Pappor ska va tjocka” av Nils Andersson och Erik Svetoft. Ungdomarna vill kanske läsa på egen hand och då rekommenderar jag ”Inte som du” av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall, en bok som ifrågasätter de ideal som finns i vårt samhälle, Hanna Christensons ”Era fiender”, som är en dystopi med Romeo och Julia-tema och ”Bröderna Tjej”, Per Nilssons senaste.

– Skulle läsningen inte mätta resbehovet kan kanske ett besök på ett museum göra det. Ta hjälp av Google Arts & Culture och börja med ett svenskt museum som Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet, Världskulturmuseet eller Livrustkammaren innan du styr kosan ut i Europa och vidare ut i världen.

”Jag har själv provat att spela några av sonaterna, men i närmast halvt tempo. Levits spel är något helt annat, han har en underbar tydlighet och hela hans spel pärlar på. Underbart!”
Kalle Engquist
Kyrkomusikern Kalle Engquist.
Kyrkomusikern Kalle Engquist.Foto: Tommy Svensson

Kalle Engquist, körledare och organist, Heliga Trefaldighetskyrkan

– Det är ju Beethoven-år i år, 250 år sedan han föddes. Så när jag läste de positiva recensionerna av en konsert i Stockholm med pianisten Igor Levit köpte jag hans box om sex cd-skivor med samtliga 32 pianosonater av Beethoven. Länge har mitt husorgan av just den här musiken varit den härlige dirigenten och pianisten Daniel Barenboims inspelning.

Ny cd-box som Kalle Engquist rekommenderar.
Ny cd-box som Kalle Engquist rekommenderar.Foto: Privat

– Vilken tonsättare Beethoven var. Han kom från en tradition med Haydn och Mozart men gick verkligen vidare. Och allt det där hörs i hans pianosonater, där de första är mer galanta medan de senare är spännande med flera överraskande infall.

– Jag har själv provat att spela några av sonaterna, men i närmast halvt tempo. Levits spel är något helt annat, han har en underbar tydlighet och hela hans spel pärlar på. Underbart!

”Ta dig ut till havet, en sjö eller gå i skogen. Ta tillfället i akt att bara vara, helst utan lurar i öronen.”
Nina Olsson
Nina Olsson, teater- och dramapedagog.
Nina Olsson, teater- och dramapedagog.Foto: Barbacka/Pressbild

Nina Olsson, dramapedagog, Barbacka

– Ta dig ut till havet, en sjö eller gå i skogen. Ta tillfället i akt att bara vara, helst utan lurar i öronen. Det är mitt första förslag. Här är fyra till.

Promenadhelg? Promenadhelg!
Promenadhelg? Promenadhelg!

– Kolla in SVT Play och Öppet arkiv. Finns fina dokumentärer och serier att se. Jag tänker själv se ”Kalifat”. Har inte hunnit med alla avsnitt än. Kan tipsa om ”Gubben i stugan” för den som vill eller behöver jobba på sitt inre lugn och ta del av en livsstil som var vanlig förr.

– Spela spel tillsammans. På spåret, Rappakalja eller kanske ett parti Yatzy.

Annons

– Läs en bok. Tipsar om: ”Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow” av Sara Gruen. En av de mest spännande och fängslande böcker jag läst och härligt att få sjunka in i ett mustigt och gripande äventyr i dåtida cirkusmiljö. Erlend Loes böcker om Kurt är kul att läsa och passar både barn och vuxna.

– Skriv en dikt eller text. För att komma igång; sätt äggklockan på 10 minuter och kör. Blockera dig inte utan skriv de ord som ploppar upp. Kan bli riktigt kul och spännande läsning!

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons