Annons

Frihet är en praktisk fråga också

Varför har den svenska kulturen så stora problem med slöjan, undrar Ali Ahmad som var på Snackbar på Kulturkvarteret den 11/3.
Frihet • Publicerad 18 mars 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Snackbar för och emot slöja med Iman Alhamad och Shrouq Alarini.
Snackbar för och emot slöja med Iman Alhamad och Shrouq Alarini.Foto: Clifford Johansen

Jag var på Snackbar på Kulturkvarteret 11 mars, där hölls ett möte på temat ”slöja eller inte slöja”. Det var ett möte som var fullt av fördomar, man förstår det på frågorna, på blickarna, och på artikeln i Kristianstadsbladet dagen därpå.

Min fråga är: varför det mötet ? Varför har den svenska kulturen problem med slöjan?

Annons

De flesta medier skriver negativt om slöjan, bland annat Kristianstadsbladet, och om islam, självklart. Islam är en stereotyp i den svenska kulturen, en religion som förknippas med terrorism, hederskultur, och kvinnoförtryck ” och inte mer.

Ibland undrar jag hur Sverige balanserar mellan religionsfrihet å ena sidan och att pressa på muslimer för att följa ett visst val å andra sidan. Alltså i samhället sägs att man har olika val, det är nämligen vad frihet betyder, men alla medier och den offentliga opinionen attackerar ett val jättehårt, nästan alla muslimer känner att de kränks av det.

Det finns en motsättning i hur samhället ser på islam. Tanken är inte bara att vi ska prata om friheten teoretiskt, utan också om samhällets tankesätt, om vad det betyder att ge andra en möjlighet att välja. Friheten är en praktisk fråga.

Idag finns det de som arbetar för att förbjuda slöjan, vi står alltså inför en utmaning, en svår utmaning som handlar om hur vi kan få konflikten att stanna på diskussionsnivå utan att stifta lagar.

Jag förstår inte varför frågan om slöjan är så laddad. Frågan om mångfald här betyder att människor är olika, de respekterar varandra utan att accepterar allt från varandra. Det är inte frihet att respektera bara det jag accepterar och det är inte frihet att bara en sorts val lyfts fram, medan det andra valet inte får något utrymme!

Vad betyder frihet om vi inte kan vara olika och ändå leva med varandra.

Muslimer i Sverige är en minoritet som vill leva enligt den svenska lagen och en viktig princip ” religionsfrihet ”. Ska vi vara fria att utöva vår frihet eller är det bara stängda formuleringar som man måste följa?

Varför vill några stänga dörren inför kreativiteten och att man dömer från början. Kan man inte förstå och lära sig, det gör det lättare för alla att leva med varandra!.

Vi behöver att titta på vad man kan och vad man vet, vi behöver försöka ge alla ett bättre liv. Det är orimligt att bedöma människor utifrån hur de klär sig. Orimligt!

Ali Ahmad

Annons

Kristianstad

Kristianstadsbladets kulturredaktör Sune Johannesson svarar:

Hej och tack för dina synpunkter. Jag håller med, i ett demokratiskt och tolerant samhälle är mångfald och respekt två grundpelare. Annars har vi ingen frihet. Det var också därför som vi ägnade den här kvällen i Snackbar åt frågan om slöjan. För att inte låta fördomarna och okunskapen råda, utan istället låta två personer som själva är berörda av frågan om slöjan berätta om sina tankar, känslor och val

Jag tycker det blev ett öppet, mycket fint, roligt, klokt och tänkvärt samtal där det blev tydligt att båda två har gjort olika val men har full förståelse och respekt för varandras beslut. Publikens frågor och diskussioner som har följt efteråt visar också hur viktigt det här mötet var. Så din kritik om att mötet inte skulle ägt rum håller jag inte alls med om. Tvärtom, vi behöver fler träffpunkter och samtal.

Annons
Annons
Annons
Annons