Annons
Tomelilla

Experten förklarar: Därför kommer vargar hit

En trolig varg har setts på Österlen – och det är inte första gången det händer.
Här förklarar David Börjesson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen, varför vargar ibland söker sig så långt söderut.
Sydöstra Skåne • Publicerad 13 maj 2020 • Uppdaterad 17 februari 2022
Vargar kan ta sig långa sträckor när de lämnat flocken för att söka ett nytt område att slå sig ner i. Arkivbild.
Vargar kan ta sig långa sträckor när de lämnat flocken för att söka ett nytt område att slå sig ner i. Arkivbild.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Vargen som flera personer vittnar om att de sett kring Ystad och på Österlen de senaste dagarna är troligen den varg från Östergötland som observerats på andra håll i Skåne sedan mitten av mars.

De första observationerna gjordes kring Hässleholm och vargen rörde sig därefter söderut. För en knapp vecka sedan kunde länsstyrelsen med hjälp av DNA identifiera vargen och härleda den till Långbogenreviret i Östergötland. Sannolikt är det en tik.

Annons

Varför hamnar då en varg från Östergötland i Skåne?

– Det är troligt att det här är en fjorårsunge som har lämnat flocken och är på väg ut på vandring, för att hitta ett lämpligt område att slå sig ner i eller för att hitta en partner, säger David Börjesson.

– De vargar som ger sig ut brukar vara unga.

En varg som besökte Österlen 2017 och skapade stor uppståndelse. Här på riksväg 9 i höjd med Baskemölla.
En varg som besökte Österlen 2017 och skapade stor uppståndelse. Här på riksväg 9 i höjd med Baskemölla.Foto: Tommy Lundvall

Vargar kan ta sig långa sträckor, uppemot tio mil per dygn, och när Skåne tidigare haft besök av vargar har de ofta befunnit sig i länet under en till två veckor.

– Och de har då ofta rört sig ner mot sydkusten och Österlen. När vargen sen märker att den inte kommer längre vänder den uppåt igen. Vi får se hur den här kommer att bete sig, säger David Börjesson.

Vargen som nu är på besök uppehöll sig, enligt tipsen, runt Svalöv och Eslöv under ovanligt lång tid.

– Vad det beror på vet vi inte men nu verkar den ju ha begett sig vidare.

Få angrepp på djur i Skåne

Vargen är som många säkert vet ett omdebatterat djur och den kan fortfarande sätta skräck i både boskaps- och husdjursägare. David Börjesson påpekar dock att det var längesen det rapporterades om något angrepp på tamdjur i Skåne.

– Man vet ju aldrig i förväg men hittills har vi inte fått in någon anmälan. De senaste åren när vi haft varg i länet har det inte heller varit några angrepp.

Fram till 2018 uppehöll sig en varg stationärt i Skåne, Blekinge och Kronobergs län. Inte heller då skadades några tamdjur.

– Den rörde sig där under minst fem år, kunde vi se genom analys av spillningen. Men det var aldrig något angrepp – vad vi kände till – på vare sig boskapsdjur eller hund.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons