Annons

Verksamheten på Ljungdala kan halveras

De kommer från närområdet, från staden och från hela kommunen och de vill behålla sin oas under småbarnsåren. Frågan är nu om Mötesplats Ljungdala lägger ner helt eller om verksamheten halveras – och vilka målgrupper som i så fall prioriteras.
Hässleholm • Publicerad 10 september 2019
Mötesplats Ljungdalas babycafé har blivit väldigt populärt bland föräldrar och barn. Semhar Tekleab ser det dessutom som en god chans att träna svenska.
Mötesplats Ljungdalas babycafé har blivit väldigt populärt bland föräldrar och barn. Semhar Tekleab ser det dessutom som en god chans att träna svenska.Foto: Andreas Örwall Lovén

Texas, 1,5 år, har rejält med spring i benen. Med ett stort flin i ansiktet beger han sig på upptäcktsfärd på Mötesplats Ljungdala.

Mamma Linda Delcomyn kan vara lugn. Det finns gott om plats, det är lätt att ha överblick och det finns få potentiella faror av den sorten som föräldrar kan oroa sig för.

Annons

– Tidigare gick jag på babycafé på Familjens hus, men det var så trångt, säger Linda Delcomyn och får medhåll av Petra Gustdolf.

– Det var jättetrångt. Nu har man vant sig vid att gå till Ljungdala och det vore så trist om det försvann.

Nedläggningshotet har hängt över Mötesplats Ljungdala en tid. Kultur– och fritidsförvaltningen är ålagd att spara pengar och på förslagslistan som politikerna ska ta ställning till finns en avveckling av mötesplatsen med.

Det skulle ge en besparing på 2 360 000 kronor.

– Varför ska man stänga? Det har jag inte hört, säger Semhar Tekleab, som kommit hit med sonen Emmanuel.

På Mötesplats Ljungdala träffar hon andra föräldrar och kan träna på svenska.

Vad skulle du göra om du inte gick hit?

– Inget. Promenera kanske, säger Semhar Tekleab.

Helen Negassi har kommit hit med lilla Esay. För hennes del handlar det inte främst om föräldraperspektivet.

– Här får barnen lära känna varandra.

En neddragning är bättre än en nedläggning, men Sara Nilsson våndas över vilka målgrupper som måste väljas bort.
En neddragning är bättre än en nedläggning, men Sara Nilsson våndas över vilka målgrupper som måste väljas bort.Foto: Andreas Örwall Lovén
Annons

På tisdagar är det babycafé för hemmaförälder med barn upp till sex år. En handfull föräldrar är på plats och efter en stund kommer det ytterligare ett par. Man kan komma och gå som man vill mellan klockan 10 och 13. Det kommer i snitt 15-20 föräldrar samt barn varje tisdag.

– Vi har slutat att marknadsföra oss via barnavårdscentralen, eftersom det redan är så populärt. Det kommer föräldrar med sina barn från hela stan, men också från Tyringe, Västra Torup, Vinslöv... ja, till och med Knislinge, säger folkhälsopedagog Sara Nilsson.

Den enda pappan under tisdagens babycafé är Marcus Lindén och han är kritisk till en nedläggning.

– Vad jag tycker borde inte stå officiellt... Sådana här platser behövs, inte bara för oss. Tänk på ungdomarna.

– Och på de äldre, säger Petra Gustdolf.

– Och på språkcaféet, säger Marcus Lindén.

– Och på personer med funktionsvariation. Och på ”biljardgubbarna”, säger Petra Gustdolf.

Anders Rosengren, Hässleholm kultur- och fritidsförvaltningen, bekräftar att det är aktuellt med en neddragning, om än kraftig sådan, istället för nedläggning.
Anders Rosengren, Hässleholm kultur- och fritidsförvaltningen, bekräftar att det är aktuellt med en neddragning, om än kraftig sådan, istället för nedläggning.Foto: Tommy Svensson

Folkhälsopedagog Sara Nilsson, medarbetare på mötesplatsen, skulle förmodligen inte ha kunnat sammanfatta det bättre själv.

Den snart nio år gamla, eller unga, fastigheten är anpassad efter alla målgrupper och många hör av sig och vill nyttja den för olika ändamål.

Sara Nilsson och de övriga medarbetarna får olika indikationer med jämna mellanrum, senast att det kommer handla om neddragningar istället för nedläggning.

Annons

– Frågan är vilka målgrupper som ska stryka på foten om det blir neddragningar. Ovissheten gör att vi inte kan planera framåt. Vi får försöka göra en så bra hösttermin som möjligt och hoppas att det inte är en avskedstermin.

Enligt vad Kristianstadsbladet erfar finns ett förslag om neddragning med 50 procent, det vill säga en halvering av verksamheten på Mötesplats Ljungdala.

– Det kan jag bekräfta. Vi fick delvis nya direktiv och förslagen kommer att behandlas av nämndens arbetsutskott på torsdag, säger Anders Rosengren, chef för kultur– och fritidsförvaltningen.

På Ljungdala finns det gott om plats till skillnad från trångbodda Familjens hus, anser Petra Gustolf, med sonen Hugo.
På Ljungdala finns det gott om plats till skillnad från trångbodda Familjens hus, anser Petra Gustolf, med sonen Hugo.Foto: Andreas Lovén

De nya direktiven ska även gälla andra delar av det ursprungliga besparingsförslaget på 9,5 miljon kronor.

Det handlar om en halvering av studieförbundsbidragen istället för att dra in dem helt. Förslaget ska även innebära att bidragen till fritidsgårdarna i Hästveda, Tyringe, Vittsjö och Sösdala pausas under 2020, medan verksamheten utreds.

Det är inget Anders Rosengren vill bekräfta i nuläget.

– Jag väntar med kommentarer till efter arbetsutskottets möte.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons