Annons

Evakuerade om branden utanför Hästveda

Ronny och frun Ingrid Månsson står i ovisshet i Hantverksgården. Evakuerade från brandområdet är det bara att hoppas på det bästa. ”Ta det viktigaste, sa de till oss när vi lämnade. Vad är det egentligen, vi har bott på samma ställe sedan 1952”, säger Ronny Månsson från Hagnarp.
Hästveda • Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 24 april 2019
”Ta det viktigaste, sa de till oss när vi lämnade. Vad är det egentligen, vi har bott på samma ställe sedan 1952”, säger Ronny Månsson från Hagnarp.
”Ta det viktigaste, sa de till oss när vi lämnade. Vad är det egentligen, vi har bott på samma ställe sedan 1952”, säger Ronny Månsson från Hagnarp.Foto: Mikael Persson

Klockan 17.30 på tisdagskvällen beslutade kommunen att gå upp i stabsläge och inrätta samlingsplats i Hantverksgården inne i Hästveda. Dit anlände evakuerade efterhand som brandhelikoptrarnas muller hördes vattenbomba norr om byn.

Röda Korset fanns tidigt på plats för att ta emot de evakuerade. Karin Emanuelsdotter ledde det inledande arbetet.

Annons

– De som kommit hit är vid gott mod, det handlar ju om att vi ska få till de mest grundläggande behoven, säger hon.

Vid 20.15 anlände Calle Alm, som jobbar med säkerhet inom Hässleholms kommun som uppdaterade sig själv om läget och konstaterade det samma kring behoven.

– Jag har hört de mest grundläggande värdena, mat, vatten, sängplatser och lägesuppdateringar, jag ska försöka göra vad jag kan, meddelade han den samlade skaran av både evakuerade och de som vill hjälpa till.

– Vi hörde om det här på radion och att det började kaos lite och lämnade det vi hade i bilen och körde direkt hit för att se om vi kan vara till någon hjälp, säger Tommy Tulldahl från Osby.

Hantverksgården blev uppsamlingsplats för 42 evakuerade från branden.
Hantverksgården blev uppsamlingsplats för 42 evakuerade från branden.Foto: Mikael Persson

Vatten är det största behovet och under någon timme saknades det vatten i tätorten Hästveda. Enligt uppgift startade man om vattenverket och fick därmed igång vattenförsörjningen.

– Vi försöker nu dirigera om så att det vattnet som används för släckningsarbetet inte ska påverka dricksvattnet i Hästveda, sa Calle Alm.

För Ronny Månsson och frun Ingrid i Hagnarp kom branden obehagligt nära.

– Det gick runt oss och det brann alldeles nära gården så vi var tvungna att evakuera, säger Ronny Månsson.

Rent generellt går det ingen nöd på dem men ovissheten gnager.

– Det är ju det värsta, att inte veta hur det går. Det enda vi har sett är att det ryker, men med den här friska vinden så har det snabbt blossat upp igen, fortsätter Ronny.

Länsförsäkringars VD Niklas Larsson, kommunens representant Calle Alm och Karin Emanuelsdotter från Röda Korset uppdaterar sig om läget
Länsförsäkringars VD Niklas Larsson, kommunens representant Calle Alm och Karin Emanuelsdotter från Röda Korset uppdaterar sig om lägetFoto: Mikael Persson
”Vi hörde om det här på radion och att det började kaos lite och lämnade det vi hade i bilen och körde direkt hit för att se om vi kan vara till någon hjälp”, säger Tommy Tulldahl från Osby, tillsammans med Oscar Mehlin.
”Vi hörde om det här på radion och att det började kaos lite och lämnade det vi hade i bilen och körde direkt hit för att se om vi kan vara till någon hjälp”, säger Tommy Tulldahl från Osby, tillsammans med Oscar Mehlin.Foto: Mikael Persson
Annons

Det är knapphändig information kring brandens faktiska spridning.

– Vi får ju inte någon direkt information om hur det ser ut, men de gör vad de kan, säger Ingrid Månsson.

– Ta det viktigaste, sa de till oss. Ja, vad är det? Vi har bott på samma ställe sedan 1952 och är samlare dessutom. Min gamla mor fick sängplats via kommunen och katten tog vi med oss, konstaterar han.

– Min förhoppning är ju att vi kan komma hem i morgon och att det finns något bakom dörren när jag sätter i nyckeln och inte bara en utbränd kuliss, säger Ronny.

Sysselsättningen för kvällen är dock klar.

– Men vi har rävspelet med oss så vi kan sysselsätta oss, säger Ronny Månsson som avslutning.

Agne Nilsson, föreningsprofil i Hästveda konstaterade att vattnet tröt i kranarna på tisdagskvällen.
Agne Nilsson, föreningsprofil i Hästveda konstaterade att vattnet tröt i kranarna på tisdagskvällen.Foto: Mikael Persson
Mikael PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons