Brunnsborrning bästa sättet att slippa vattenbristen i sommar
På många håll i landet var sommaren 2018 den varmaste som någonsin uppmätts. Det var också en vändpunkt för JB Brunnsborrning. Fram till dess hade verksamheten främst kretsat kring installation av bergvärme, men när många grävda brunnar sinade i värmeböljans spår ökade efterfrågan på borrade brunnar kraftigt – och har ännu inte avtagit.
– Om du inte har kommunalt vatten är en modern djupvattenbrunn den mest tillförlitliga lösningen. Grävda brunnar påverkas mycket mer av väder och nederbörd. Ofta är de inte så djupa, så när grundvattnet sjunker går det inte längre att nå vattnet, säger Sandra Björkman, kundansvarig.
”Om du inte har kommunalt vatten är en modern djupvattenbrunn den mest tillförlitliga lösningen. Grävda brunnar påverkas mycket mer av väder och nederbörd”
I Sverige beräknas en person förbruka cirka 140 liter vatten per dygn. Om man har en egen brunn är det viktigt att kontrollera vattenkvaliteten minst vart tredje år och helst varje år om det finns små barn i hushållet.
– Vi erbjuder helhetslösningar från brunn till kran och utför högkvalitativ borrning med säkra metoder. Allt börjar med ett besök på plats, där förutsättningarna noggrant studeras för att hitta var det är bäst att borra, säger Sandra.
2018 hörde många av sig i panik. Nu är de flesta mer förutseende. Det är också vad JB Brunnsborrning rekommenderar, för även om brunnar kan borras året runt är det ju bra att ha vattenkällan på plats innan behovet blir akut.
I början av hösten är grundvattnet oftast som lägst, för då har växterna druckit rejält i flera månader. På våren, innan naturen vaknar till liv, ska det vara som mest vatten i de grävda brunnarna.
– Så har du dåligt med vatten redan nu kan du räkna med att det blir jättedåligt i slutet av sommaren, säger Sandra och betonar att en lång regnperiod inte behöver vara en garanti för ett bra vattenår.
”Har du dåligt med vatten redan nu kan du räkna med att det blir jättedåligt i slutet av sommaren”
– Hösten 2017 var jätteblöt och även våren 2018. Ändå vände det ganska snabbt på sommaren.
Fördelen med en borrad brunn är att pumpen kan hängas betydligt djupare, vilket ger en säkrare vattentillgång. En sugpump i en grävd brunn suger max sju meter ner.
I de borrade brunnarna handlar det i berg snarare om 70–160 meter i de flesta fall. Hålets djup varierar från plats till plats beroende på vattentillgång, bergarter och andra förhållanden.
I områden där grundvattennivån är låg kan JB Brunnsborrning öka vattenflödet genom att öppna befintliga sprickor i berggrunden, en metod som kallas tryckning.
– På vissa platser finns det väldigt täta bergarter, till exempel i Vångatrakten, och där är det svårt att få fram hög vattentillgång. Men eftersom du kan hänga pumpen långt ner har du ändå säkrat tillgången. Med en vattenpelare nästan ända upp har du en kubikmeter vatten i förrådet redan innan du får tillrinning, säger Sandra och exemplifierar med att en hundra meter djup brunn normalt håller 1,5 kubikmeter vatten.
Hon berättar att JB Brunnsborrning även märker av en efterfrågan på borrade brunnar i bostadsområden som har kommunalt vatten.
– På somrarna har ju många kommuner vattenförbud och under pandemin började många odla själva hemma. Det kan du ju inte göra om du inte får vattna dina växter och sådana förbud kan komma ganska tidigt på sommaren. Därför är det många som skaffar egna brunnar.
Utgår från Bromölla och i en radie av cirka tio mil
• Utför certifierad brunnsborrning för såväl vatten som bergvärme och grundvattenvärme.
• Erbjuder helhetslösningar från brunn till kran samt även försäljning av pumpar och andra tillbehör.
• Har tre anställda men har också nära samarbeten med VVS-firmor och andra hantverkare.
• Har sitt säte i Bromölla med ett arbetsområde som sträcker sig i en radie av cirka tio mil.
• Grundades av Bertil Persson men drivs idag av Joakim Johansson, Jocke kallad, som köpte verksamheten 2011.