Annons
Innehåll från STUDIEFRÄMJANDET

Ivriga hundar och förväntansfulla hundägare: “De söker sig till oss och vill ha så mycket kunskap det bara går”

Linda Benroth gick en valpkurs på 90-talet och blev sedan fast. Hon älskar att vara instruktör och menar att det visst går att lära gamla hundar att sitta men framför allt att lära sig att bli en bra hundägare.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Det är ivriga hundar och hundägare som flera kvällar i veckan samlas här ute på Tollarps Brukshundsklubb. Förväntan på att få ett fungerande samspel mellan sig och sin hund är stor och många som skaffar sig en valp vänder sig hit med stor entusiasm.

Linda Bendroth, 44 år, från Tollarp är instruktör här och har varit engagerad i brukshundklubben i många år.

– Jag har haft hund sedan slutet på nittiotalet. Då skaffade jag hund för att jag alltid hade önskat mig en men aldrig fått någon. Det är det nog många som kan känna igen sig i att man som barn alltid skrev hund överst på sin önskelista och tänkte att när jag blir vuxen ska jag minsann skaffa en, säger Linda.

”Vi presenterar oss ju med vad man har för hund och varför man går kursen. Inte var man bor eller vad man jobbar med.”

Linda gick en valpkurs och förklarar det som att sedan var hon fast. Hon trivdes både med klubben, den tid man får tillsammans med sin hund och de framsteg man kan göra. Gemenskapen med de andra deltagarna är också något som Linda känner starkt för.

– Jag blev tillfrågad om jag ville utbilda mig som instruktör här i klubben. 2010 var jag klar med första steget och har fortsatt utbilda mig allt eftersom sedan dess. Men redan 2008 utbildade jag mig inom hemvärnet då det är Svenska brukshundklubben som ansvarar för att utbilda deras hundar, säger Linda.

Det är ivriga hundar och hundägare som flera kvällar i veckan samlas här ute på Tollarps Brukshundsklubb.
Det är ivriga hundar och hundägare som flera kvällar i veckan samlas här ute på Tollarps Brukshundsklubb.

Här hittar du till brukshundsklubben på din ort:

Det är vanligt att vid första kurstillfället är det ofta ganska tyst när gänget samlas. Linda får hålla låda men allt eftersom när alla blir varma i kläderna vill fler och fler dela med sig av sina olika erfarenheter.

– Någon är kanske här som hundägare för allra första gången medan andra går en kurs med sin andra eller tredje hund. Även om man haft hund sedan tidigare är det en ny valp man är här med och är det något man inser så är det att alla hundar är olika. Vikten av att vara en god hundägare är stor och som hundägare har vi många rättigheter men vi har också många skyldigheter, säger hon

– Här på klubben säger vi alltid att vi inte lär era hundar utan vi lär er hur ni ska vara med era hundar. Här blir det också tydligt att man möts i det gemensamma intresset och lär känna varandra genom hunden. Vi presenterar oss ju med vad man har för hund och varför man går kursen. Inte var man bor eller vad man jobbar med.

Att hundarna är något som Linda gärna lägger mycket tid på är tydligt när man träffar henne. Det är många timmar i veckan som spenderas här på klubben.

Ett bra samspel mellan hund och hundägare är just vad man lär sig på kurserna som Linda håller i.
Ett bra samspel mellan hund och hundägare är just vad man lär sig på kurserna som Linda håller i.

– Barnen kan nog tycka att jag är på klubben jämnt. Och ja, jag är nog här nästan varje dag. Antingen kör jag egen träning, håller i kurser eller så är det någon tävling som man ska förbereda för. Men jag bor nära så det är lätt att man bara åker inom och det känns ju inte som ett jobb att åka hit. Det är bara roligt och väldigt givande, säger Linda och fortsätter:

– Deltagarna är väldigt intresserade när de kommer hit. De söker sig till oss och vill ha så mycket kunskap det bara går och det är en väldigt speciell känsla. När valpen är mellan tolv veckor och upp till åtta månader är de redo för valpkurs hos oss. Men det är aldrig för sent att lära ut och därefter har vi unghundskurs för lite äldre hundar.

Patrik Nilsson arbetar som utbildningsansvarig på Studiefrämjandet.

– Vi i Studiefrämjandet bedriver folkbildningsverksamhet och ger stöd till tusentals studiecirklar och föreningar i hela Sverige med en särskild inriktning på natur, djur, miljö och kultur. I flera fall samverkar vi med olika medlemsorganisationer som med Svenska Brukshundklubben. Ett verksamhetsområde där det finns ett jättestort behov och efterfrågan fortsätter att vara stor år efter år. Mötet som uppstår i studiecirklarna mellan människor är folkbildningens själva mening. Här är det att deltagarna har en sak gemensamt och det är valpen.

I samarbete med Svenska Brukshundklubben tillgodoser Studiefrämjandet klubbarna med utbildningsmaterial, hjälper till med föreningsutveckling och vidareutbildningar för cirkelledare med mera
I samarbete med Svenska Brukshundklubben tillgodoser Studiefrämjandet klubbarna med utbildningsmaterial, hjälper till med föreningsutveckling och vidareutbildningar för cirkelledare med mera

I samarbetet med Svenska Brukshundklubben tillgodoser Studiefrämjandet klubbarna med utbildningsmaterial, hjälper till med föreningsutveckling och vidareutbildningar för cirkelledare med mera.

– Här är fantastiska ledare och det är tydligt att de lever som de lär. Hundar är verkligen deras liv och de brinner för att föra vidare sina kunskaper om att vara hundägare. Att ha en meningsfull fritid och tillsammans med andra lära sig något nytt är det vi jobbar för, säger Patrik Nilsson.

Att hundintresset fortsätter att öka tror inte Linda är någon slump utan menar att det finns flera anledningar till att hunden fortsätter anses som människans bästa vän.

– Folk är mer medvetna om sin hälsa idag och vikten av att komma ut och motionera. Då är det skönt att ha en kamrat med sig som gör att man faktiskt kommer ut varje dag oavsett om det regnar, stormar eller snöar. För väldigt många är sällskapet den största vinningen och för andra kan det vara att familjen sammansvetsas med en hund, säger Linda.

”Det är härligt när man ser att man har lyckats skapa ett sammanhang där alla trivs”

– För många är det själva grejen att få umgås tillsammans med andra hundägare. Att träffa människor genom att man har ett gemensamt intresse kan verkligen klicka och flera som jag har lärt känna här genom hundarna är vänner som jag idag firar både nyår och midsommar med.

Har man gått en grundkurs på Brukshundsklubben så är det vanligt att man fortsätter. Man vill kanske att ens hund ska få träffa andra hundar och man sitter gärna här på klubben och tar en kaffe och pratar efter ett kurstillfälle.

– Det är härligt när man ser att man har lyckats skapa ett sammanhang där alla trivs, säger Linda.

Lindas tips för att lyckas är att bygga en bra relation med hunden så att man får ett bra samarbete och kommunikation.
Lindas tips för att lyckas är att bygga en bra relation med hunden så att man får ett bra samarbete och kommunikation.

Lindas 3 tips för du och din hund ska bli bästisar.

1. Mitt tips för att lyckas är att bygga en bra relation med hunden så att man får ett bra samarbete och kommunikation. Det gör man lättast genom att belöna och berömma hunden för rätt beteende. Lek mycket med din hund under ordnade former, var rolig och bjud på dig själv, aktivera hunden med olika saker som spår och sök. Hundar trivs med tydlighet så det är bra om man är tydlig och är konsekvent med sina regler med hunden. Vilka “regler” gäller vid mat, gå ut på promenad, var hunden får vara som i säng och soffan. Om inte du är tydlig är det jättesvårt för hunden att förstå.

2. Misstag som man lätt gör med valpen som kan bli jobbiga när de blir äldre är att de får hälsa på alla hundar och människor de möter. Det kan göra att möten blir jobbiga och en stressig situation för både hund och ägare. Men också att det blir svårt med samarbetet om hunden hellre vill hälsa och leka med andra istället för att vara med hundägaren. Att träna hantering är också viktigt när de är valpar så de är vana vid det och acceptera det. Annars kan veterinärbesök och dylikt bli jobbigt.

3. Det ska vara roligt att ha hund, var inte rädd för att ta hjälp av kunniga om man har bekymmer. Oftast kan man hitta enkla lösningar som gör vardagen lättare för både hund och ägare.

Tollarps Brukshundsklubb

På Rya Byväg 72 hittar man Tollarps Brukshundsklubb. Med 350 medlemmar och 23 instruktörer håller man här kurser som valp, allmänlydnad och rallylydnad. Här utbildar man även hundförare till hemvärnet.

Kort om Studiefrämjandet

Studiefrämjandet är ett partipolitiskt och religiöst obundet studieförbund som bedriver folkbildningsverksamhet och ger stöd till tusentals studiecirklar och föreningar i hela Sverige med en särskild inriktning på natur, djur, miljö och kultur arbetar de med hållbar utveckling som ledstjärna. Mest av allt finns de till för att hjälpa människor att utvecklas tillsammans med andra, samtidigt som de har kul.

Här kan du läsa mer om Studiefrämjandets utbud av verksamhet inom hund och husdjur:

Hund och husdjur - kurser och studiecirklar - Skåne

Hund och husdjur- kurser och studiecirklar – Blekinge

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se